Translate

сряда, 10 юли 2013 г.

Пациентски организации искат ДДС-то върху лекарствата да се премахне



Националната пациентска организация (НПО), Българският пациентски форум и Националната онкологична организация настояват премиерът Пламен Орешарски да премахне 20%-то ДДС
върху лекарствата, при актуализацията на бюджета. Според тях данъкът добавена стойност върху лекарствата трябва категорично да отпадне. Като аргумент те посочиха, че това ще облекчи пенсионерите, които най-много употребяват лекарства, а са с най-ниски доходи.
„Ако правителството наистина ще води социална политика, както обещава, трябва да го направи 0%, както е в много страни от ЕС", заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО.
Според него, ако това стане в бюджета на НЗОК моментално ще се „влеят” 100 млн. лв.
Той подчерта, че парите за здравеопазване са крайно недостатъчни и ролята на политиците е да намерят начин да ги увеличат, „защото българските граждани имат право на живот, а българските лекари – на достойно заплащане“.
В България се отделят едва 500 милиона лева за лекарства, докато в една фалирала държава като Гърция за това са предопределени 2 милиарда евро.
Трябва спешно да бъдат намерени още средства за здравеопазване, особено за онкоболните, за да не сме на дъното на класацията като процент от брутния вътрешен продукт, даван за здравеопазване, заяви той.
Пациентските организации настояват още държавата да започне реално да осигурява с 8% деца, студенти, пенсионери, държавни служители и лишени от свобода, да се увеличат парите за здравеопазване, да се облекчи режимът на достъп до лекарства, отпускани по протоколи.
Около 80% от планираните средства за онколекарства са изразходвани, каза Асен Георгиев от Националната онкологична организация. Той припомни, че през последните три години по различни начини бяха национализирани средства от здравни вноски.
Иван Димитров, председател на федерация български пациентски форум, бе категоричен, че връщане назад в здравната система не може да има.
По думите му, ако лекарствата се върнат в бюджета на МЗ и отново се премине към тръжна процедура за доставката им, това би означавало гибел за много пациенти.
Според представителите на пациентските организации след прехвърлянето на онколекарствата от МЗ към НЗОК достъпът на пациентите се е подобрил, а смъртността е намаляла. В тази връзка апелирха политиците да се откажат от идеята да връщат търговете за тях в МЗ. Те апелираха още дейностите като например инвитро и ваксини, да се върнат обратно в МЗ, тъй кат те са отговорност на държавата, а режимът за регистрация на лекарства у нас да се улесни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар