Translate

понеделник, 1 юли 2013 г.

Над 60% от ученици у нас редовно пият бира



Това ги нарежда на първо място в Европа наравно с връстниците им от Чехия, Белгия и Германия, показват данните от мащабното европейско мониторингово изследване ESPAD, за употребата на алкохол и наркотици от непълнолетни. В проучването, проведено през 2011 година, са включени общо 2217български ученици на 16-годишна възраст. Всеки трети от тях признава, че за краткия си житейски опит е успял да надигне чаша с алкохол поне 40 пъти. 
64% от децата пък казват, че са пили през последния месец, като процентът е почти равен както за момчетата, така и за момичетата. Всеки девети тийнейджър е употребявал алкохол поне 10 пъти в рамките само на месец. 20% от анкетираните са се напивали поне веднъж за същия период от време, а 5% признават, че са прекалили поне три пъти. На половината им се е случвало да пият по пет и повече питиета едно след друго. Само в рамките на 30 дни една пета от учениците са стигали до такива количества.

Тревожна остава тенденцията и за увеличаване броя на момичетата, които пият неконтролирано.
Според психотерапевтът Мадлен Алгафари, ако на едно дете му липсва близостта с родителите, вниманието, разбирането и подкрепата им, то прибягването към алкохол или наркотици. Голяма част от тийнейджърите посягат към водката и бирата именно поради липса на контрол от родителите или семейни проблеми.Най-важен в детските години е личният пример, който родителите дават на децата си особено от страна на бащата, уточни тя.
Алкохолната зависимост при тийнейджърите е по-тежка и от наркотичната.
Продължителното пиене уврежда тежко черния дроб. Крайната и често необратима фаза е цирозата, която засяга жизненоважни функции на черния дроб, дори при 16 годишните.
А прекаляването с алкохол във възраст на съзряване често поразява клетките на половите жлези, алармира д-р Владимир Пожарашки. Когато пийващите тийнейджъри станат родители, рискът да им се родят деца с тежки увреждания - умствени и физически, е много по-голям. Освен половата система, спиртните напитки увреждат сериозно и сърдечно-съдовата система на младежите. Тези, които си пийват повече в ранна възраст, са по-предразположени към инсулт и инфаркт, имат повишено кръвно налягане, сърцебиене и болки в гърдите. Не са изключени и други лоши последици от редовното пиянстване, като периодична загуба на паметта, хронични болки в стомаха и импотентност.
--------
Защо имаме махмурлук? -Aлкохолът е вид отрова, атакуваща тъканите и "отрязваща" достъпа на кислород до клетките. Най-сериозно страда мозъкът, но на прицел е и стомахът. Алкохолът буквално консервира храната, която сме погълнали. От там идват и до болка познатите симптоми на махмурлука - гадене, лош вкус в устата, главоболие и замайване, обясняват лекарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар