Translate

сряда, 19 юни 2013 г.

Radler, независимо къде или как я наричат, означава едно – свежест


Франц Кюглер е обикновен железопътен работник, преди да стане популярен със своето бирено изобретение. В края на 19-ти век той отваря странноприемница в малкото градче Дийзенхофен, което се намира на 12 мили от Мюнхен, областта Бавария. След втората Световна война карането на колело е изключително популярно занимание сред германците. Находчивият Кюглер изгражда велоалея през гората, която води от Мюнхен директно до неговата странноприемница.
Историята за Radler разказва как в един горещ юнски ден през 1922 г. Кюглер се озовава пред близо 13 000 жадни велотуристи без достатъчно запаси от бира. Притиснат в неловка ситуация той решава да експериментира, за да не изгуби своите клиенти. Сеща се, че разполага с лимони и решава да ги смеси с наличната бира в съотношение 50/50. За да излезе умело от конфузното положение обяснява на своите посетители, че напитката е направена специално и само за тях. А лекото й алкохолно съдържание е гаранцията, че те ще могат да се върнат безопасно в домовете си.
За огромно негово щастие, а и облекчение напитката се приема повече от добре от велосипедистите. От този ден нататък градината му се пълни всяка вечер с хора. Всички клиенти си поръчват едно и също – уникалната комбинация от бира и лимонов сок. И така се ражда Radlermass* (Радлермас). Миксът известен като Radler се превръща в безспорен хит и много скоро след откритието на Кюглер започват да се появяват и нейни разновидности в различните краища на Германия. Странноприемницата на Кюглер съществува и до днес под формата на бирена градина с близо 2000 места за гости и продължава да предлага свежата бирена напитка Radler-популярна, както във всички кътчета на Германия, така и в цял свят.
Radler, независимо къде или как я наричат, означава едно – свежест.
В Средна Германия напитката носи името Ententeich.
В Северна Германия – Alsterwasser или накратко Alster. "Alster water" – името идва от малката река Алстер, която преминава през центъра на Хамбург и се влива в река Елба)
Russ или Russe – така наричат подобна на Радлер напитка  в Бавария, която се прави от нефилтрирана бира /или Weissbier/ и лимонада.
В някои области се предпочита смес от бира и оранжада – тогава напитката се казва Alsterwasser или Wurstwasser.
С наименованията Radlersauer и Radlertrocken се обозначава смесицата от бира и минерална вода.
------
* Radlermass* – името идва логично от Radler, което на немски означава велосипедист, а мас обозначава литър бира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар