Translate

понеделник, 10 юни 2013 г.

Каймата с целулоза, зурли в кренвиршите.Слагат и пилешки кожички



За три лева купуваме соя, сланина и оцветители

Мазни изрезки, соя, целулоза и сол, в най-добрия случай сланина. Това са основните съставки на евтината кайма, която може да се намери по 3-3,50 лева в магазинната мрежа.
Както е известно, цената на най-евтиното свинско е около 7 лева, а телешкото върви по 10-11 лева. Простата сметка показва, че кило чисто мляно месо няма как да струва по-малко от 8 лева. И тъй като едва ли производителите работят на загуба, за да купуват потребителите евтино, очевидно в каймата се влагат повече от 50% най-разнообразни съставки, само не и месо.
Наличието на целулоза в каймата не е забранено, същото се отнася за соевите протеини и растителните фибри, стига всичко да е обозначено на етикета, коментираха от Агенцията за безопасност на храните. Според експертите няма и норма, която да разписва колко сланина например да се слага в така наречената кайма.
За да се докара на вид обаче, в продукта се влагат и цяла поредица от Е-та като оцветители, сгъстители и консерванти, които също са обозначени на етикета. В действителност повечето от тях макар и със сложи химични имена (натриев сулфит, гума гуар, карагенан и др.) са като цяло безвредни, ако не се прекалява с консумацията им. Други  производители пък спестяват от материала, като слагат т.нар. прат. Той се състои от кожи и други части от пилето, които никой не би си купил под друга форма. Според запознати става дума основно за части от краката на  пернатите.
Рецептите, по които работят производителите, са най-различни, различни са и адитивите (добавките). Ако си купите кайма от 3 лева, в най-добрия случай купувате сланина и оцветители, призна бивш работник в цех за месо и луканки.
Според запознати обаче не е истина, че в каймата се слагат зурли и крака от свине, тъй като са много жилави и биха развалили осезателно вкуса на каймата. Всъщност те намират
приложение в производството на най-евтините кренвирши, където се слагат всякакви отпадни животински части. Доскоро в колбаси слагали и свински уши, но производителите се усетили, че ушите могат да минат и за деликатес и вече ги продават като отделен продукт, без да ги преработват.

Соня Караколева
В."Телеграф"
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар