Translate

сряда, 19 юни 2013 г.

Млади изобретатели развиват науката в България




Мусала Софт е партньор на националния конкурс „Уреди за кабинета по физика“, организиран от Съюза на физиците в България. В изданието за млади таланти тази година се включиха 100 ученици с над 20 проекта. Бяха показани прибори, демонстриращи чисто физични явления и ефекти, уреди с по-техническа и инженерна ориентация, както и такива, които демонстрират как във физичния експеримент може да участва и компютър с подходяща периферия и софтуер.
Жури от преподаватели в Българска академия на науката, училища и университети в цялата страна наградиха най-добре изработените, практически приложими и добре аргументирани уреди. Специална награда за творческа експериментална работа получи Велизар Стоянов, 11 клас, ПМГ „проф. Емануил Иванов”, гр. Кюстендил за своята разработка на „Намотка на Тесла“. Уредът остава във Физически Факултет на Софийски Университет „Св. Климент Охридски” и ще се използва за обучение на студенти. Най-малкият участник Лъчезар Георгиев (6 г.) представи  постановката  „Подреждане на кабърчета плаващи върху вода“. Сред впечатляващите технически изделия и прибори, които демонстрират физични явления, са: Модел на асансьор, Постановка за производство на оксиводороден газ, Модел на кола, която се управлява чрез маркировката на пътя, Браунов газ, Вълново махало, Токове на Фуко, Парна машина и др. Гостите от училище в Република Македония демонстрираха  уред брояч за математично махало.
Уредите атрактивно демонстрират основни физични ефекти и принципи, което ефективно подпомага за развитието на учениците в областта на точните науки. Партньорството на Мусала Софт в конкурса е част от дългосрочната политика на компанията за развитие младите таланти на България и добавяне стойност на образователния им процес.
Повече информация за конкурса и проектите можете да откриете в сайта на Съюза на физиците в България. Снимки на пособията и на участниците – във Facebook страницата на Мусала Софт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар