Translate

понеделник, 17 юни 2013 г.

В България вече ще се поставят уретрални стентове



Методът е революционно нов начин да се помогне на мъже с увеличена простата, рак на простатата или обструкция на пикочния мехур и е новаторски за България, съобщава Фрамар.бг.
Подобно на стентовете, широко приложими при сърдечно-съдови заболявания, които се поставят в артериите, с цел спасяване животът на пациенти с риск от инсулт, инфаркт, аневризми, у нас вече се поставят и уретрални стентове. Те представляват спираловидни еластични структури, покрити с кополимер-не позволяващ срастване с тъканта и приемащ се много добре от организма.
Най-често на процедурата се подлагат мъже с уголемена простата, която притиска уретрата и пациентите задържат урина. Състоянието освен дискомфорт създава опасност от хидронефроза на бъбрека. Уретралните стентове се въвеждат в мъжката уретра, където се освобождават и разширяват, като по-този начин способстват за отваряне на оклудирания участък т. е. възстановяват проходимостта на канала. Това води до пълно изпразване на пикочния мехур и общо подобрение на процеса на уриниране.
Процедурата е безкръвна, безболезнена и осигурява облекчение и спонтанно уриниране при пациенти с обструкции и запушвания, които са следствие на уголемена простата, стеснения на уретрата, склероза на мехурната шийка, некрози, карцином. Решението, което методът предлага, не е дефинитивно. Преимуществата на уретралните стентове е пълната биосъвместимост, практически моменталното отпадане на симптомите на затрудненото уриниране.
Първата такава серия амбулаторни манипулации се извърши в столичната Хил клиник на 15.06.2013 от урологочния екип на клиниката под ръководството на специалисти от Allium.

Няма коментари:

Публикуване на коментар