Translate

вторник, 25 юни 2013 г.

Правителството прие проект на закон за изменение и допълнение на Закона за здравето



Това съобщи пресслужбата на кабинета. С него се въвеждат промени и в законите за здравното осигуряване (ЗЗО) и за лекарствените продукти в хуманната медицина, свързани с изпълнение на ангажименти на България като държава-членка на Европейския съюз.

Измененията в Закона за здравето(ЗЗ)  осигуряват прилагането на Регламент (ЕО) номер 1223/2009 относно козметичните продукти. С тях се регламентират изискванията, при които козметичните продукти се считат за безопасни за човешкото здраве.
Предлаганите промени в ЗЗО въвеждат изискванията на Директива 2011/24/ЕС за упражняване на правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване относно реда за предоставянето на трансграничните здравни услуги, финансирането им, както и отговорностите на държавите-членки по осигуряване и по местолечение. 
Осигуреният български пациент ще може да избере държавата, в която желае да получи здравните услуги, да заплати за тях, след което да потърси възстановяване на средствата от НЗОК, съответно от МЗ.
Съгласно принципа в директивата, размерът на възстановената сума при трансгранично здравно обслужване е до размера на разходите, които биха били поети от държавата-членка по осигуряване, ако това здравно обслужване е предоставено на нейна територия. 
С промените се създава и възможност пациентите да получат предварително разрешение за възстановяване на разходите за трансгранично здравно обслужване, издавано от НЗОК и МЗ за съответните дейности.
Законопроектът предвижда и създаването на национален регистър на пациентите с редки заболявания. Предлага се с Наредба на министъра на здравеопазването да се определят и условията и критериите за лечебните заведения, които желаят да участват в Европейските референтни мрежи, както и редът за създаването, обозначението и функционирането на експертни центрове и референтни мрежи за редки болести.
Одобреният законопроект предвижда промяна и в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, която е свързана с разпоредбите на Директива 2011/24/ЕС за признаване на медицински предписания в друга държава членка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар