Translate

сряда, 5 юни 2013 г.

Федерация „Балгарски пациентски форум“, НЗОК и РЗОК съвместно решават проблеми



На проведената кръгла маса, на 01 юни т. г. в к.к. Пампорово, с представители на Федерация „Български пациентски форум“, НЗОК и РЗОК, в конструктивен дух бяха обсъдени, както забавянето на протоколи за скъпоструващите медикаменти, сроковете на тяхното издаване,така и причините за отказа или отлагане на лечението.
Представителите на здравната каса наблегнаха, че протоколи се бавят предимно по вина на специалистите и непълната документация, която пациентът подава в подразделенията на НЗОК. Същевременно обаче те посочиха и добрата практика на добре окомплектовани  и винаги навреме подадени документи от диспансера за бъбречно трансплантирани пациенти.
Като проблем беше изтъкнат факта, че не във всички РЗОК документите за скъпоструващо лечение се приемат от медицински лица. На места това са експерти, които са се само обучавали през годините. Стана ясно, че голяма част от РЗОК имат трудности и с принтерите, които обслужват пациентите, при подаване на тяхната документация. В тази връзка Федерацията взе решение за 1-месечно набиране на средства, за закупуване на принтери, които да бъдат дарени на всички РЗОК в страната, за да се облекчи работата и на без това недостатъчният персонал, обслужващ пациентите с хронични заболявания.
Според представителите на Федерация „Български пациентски форум“ протоколите за лечение на диабет и множествена склероза могат да бъдат удължени спокойно от 6 месечни на 1-годишни, което ще улесни и пациентите и дейността на работещите в НЗОК.
От здравната каса обещаха да предоставят 3-месечни обобщени данни пред пациентите, относно приемът на протоколи за скъпоструващо лечение. Те представиха и следните данни за 2012 г.: приети 31 529 протокола, 411 отказани, 427 анулирани, защото пациентът е минал към друга форма на лечение или смърт. Последните са под 1 % отказани или анулирани протоколи.
Федерация „Български пациентски форум“, представители на НЗОК и РЗОК се договориха за по-тесен контакт при евентуално забавяне на протоколи за скъпоструващо лечение и бързото разрешаване на проблема. Те се обединиха около становището, че е крайно време МЗ да направи регистри на отделните заболявания, за да има по-добра проследяемост на пациента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар