Translate

четвъртък, 6 юни 2013 г.

Столетник от Варна прогледна след операция при д-р Хубанов



Очният център консултира безплатно болни с катаракта
  
Столетник от варненския квартал Галата прогледна след операция при д-р Пламен Хубанов, по време на която са отстранени помътнелите лещи от очите му. На тяхно място са поставени изкуствени лещи акрисоф, които напълно заместват естествените.
Днес 100-годишният дядо Руско вече вижда и може да се придвижва сам, след като повече от година е бил почти сляп заради катаракта и на двете очи.
„Никога не е късно човек да се подложи на операция и да възвърне зрението си. Сега искам да видя България цветуща, каквато беше през 1935-1936 година”, сподели столетникът, който изглежда учудващо млад за годините си. Роден е през 1912 г. в Лозенград (днешна Турция), в деня, в който започнала Балканската война. Член е на Тракийското дружество, а девизът му е: „За България съм готов на всичко!”. Служил е на кораба „Дръзки”, а в момента е запасен подофицер. Живял е в Бургас и София, а от няколко години се е установил в кв. Галата, Варна. Не знае на какво дължи дълголетието си, но споделя, че не е пушил от 1942-ра година.
Операцията е извършена в Очен медицински център „Св. Николай Чудотворец”.
-------
Катарактата (старческо перде) е много разпространено заболяване при хората над 55-годишна възраст и причинява абсолютна слепота. Това може да се предотврати само с операция. На 25 юни от 16.30 часа Очен център „Св. Николай Чудотворец” прави безплатни консултации за болни с катаракта и техните близки. Целта е да се разясни какво представлява катарактата, какви са разликите между вътреочните лещи, които са единствения начин за възстановяване на зрението при това заболяване, както и какви са критериите по които да си изберат леща. За повече информация и записване за консултациите – тел. 052 630 670.


Няма коментари:

Публикуване на коментар