Translate

понеделник, 10 юни 2013 г.

И България вече е с иновативна терапия срещу алкохолната зависимост



Страната ни е сред първите държави в света, след Великобритания, Финландия, Естония и Полша, в която ще се прилага най-новата терапия за намаляване употребата на алкохол при възрастни пациенти с алкохолна зависимост, които имат високо рисково ниво на консумация (над 60гр./дневно за мъже и над 40гр./дневно жени), без да се нуждаят от незабавна детоксикация.
Терапията с новия медикамент е базирана на уникален опиоиден системен модулатор, въздействащ върху мотивационната система на мозъка, която е увредена при пациентите с алкохолна зависимост. Медикаментът има блокиращ ефект върху  опиевите рецептори в мозъка  т. е. намалява импулсът за консумация на алкохол. Терапия включва и постоянна, непрекъсната психосоцилана подкрепа, фокусирана върху „концепцията за редуцирано пиене”като създава предпоставки за по- висока степен на придържане към лечението чрез самоконтрол.
Първият пациент, който ще се лекува с новата терапия е 60-годишен IT инженер, който от години се бори с алкохолизма и вече е лекуван в Германия, чрез психотерапии и медикаменти.
Selincro е разработен за употреба „при нужда”, с прием на една таблетка дневно, час-два преди очаквана рискова консумация. Това ще рече, че той не е за ежедневно, а за ситуационно повлияване. В самото начало на терапията обаче приемът от 1 таблетка е на всеки два ден.
Според данните от едногодишно проучване, лечението с него дава 40% ефективност още в края на първия месец и около 60% след шестия, когато приемът на алкохол рязко намалява. В повечето случаи медикаментът се понася добре като нежелателните реакции са предимно леки до умерени и преходни.
Цената на опаковка от 7 таблетки е 69 лева и ще се изписва от личния лекар на обикновена рецепта.
Лундбек очаква до седмица медикаментът да бъде на фармацевтичния пазар у нас. Разрешението за употреба на Selincro важи за всички 27 страни-членки на ЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар