Translate

вторник, 4 юни 2013 г.

Тютюнопушене сред българските ученици

Резултати от „Глобално проучване на тютюнопушенето при младите хора” България 2002 и 2008 година

Ако тютюнопушенето не започне в ученическа възраст, вероятността това да се случи по-късно е много по-малка. Шансът за отказване от цигарите при възрастен пушач е толкова по-малък, колкото по-ранна е била възрастта на пропушване.
Проучването е проведено в 148 страни – членки на СЗО и в 12 други области. В него участват над 2 милиона ученици от 11 хиляди училища. До края на 2008 г. в 128 страни, включително и в България и проведен вторият етап на проучването, а за 10 страни и проведен и трети етап. Ето и някои от резултатите:
Всяко 1 от 10 деца в света пуши цигари.
Всяко 1 от 10 деца употребява други тютюневи изделия.
В повечето страни момичетата пушат наравно с момчетата.
55% от децата са изложени на цигарен дим на обществени места.
69% от децата-пушачи искат да се откажат.
15% са повлияни от скрита реклама.
През 2008г. около половината от учениците (58,8%) са експериментирали с цигари. Броят на момичетата превишава този на момчетата, особено в София. Броят на учениците, опитвали да пушат, нараства от 47,2% при 13 годишните, до 66,3% при 15 годишните. През 2008 г. над 25% от децата са опитвали първата си цигара преди да навършат 10 години. Тревожен е фактът, че в групата на непушачите почти всеки 3-ти (31,2%) съобщава, че е склонен да пропуши през следващата година.
Около половината от децата пушачи изразяват желание да откажат цигарите (49,1%). Това желание изразяват еднакъв брой момчета и момичета. Не са установяват разлики във възрастов план – съответно 54.% (13г.), 47,6% (14г.). Опитите за отказване са неуспешни при 57,8 % от тях.
На пасивно тютюнопушене в дома си са изложени 63,9% от учениците. На пасивно тютюнопушене на обществени места са изложени 70,1% от анкетираните. Над 2/3 от децата живеят с родители-пушачи. Най-често, в семейството пушат и двамата родители.
Значимо повече пушачи (82,2%) в сравнение с непушачи (63,2%) са от семейства, в които родителите пушат. Около 3 от 10 деца (29,6%) съобщават, че почти всички техни близки приятели пушат. С възрастта относителният им дял нараства.
Независимо от забраната за продажба на цигари на деца до 18 год.възраст, преобладаващата част от настоящите пушачи се снабдяват официално с цигари от магазин, като, в над 2/3 от случаите (67,9%) продавачите не са искали от тях да удостоверят възрастта си.
Сега някои ни карат да видим каква би била печалбата от откриването на няколко хиляди места в хотелско-ресторантьорския бизнес. Ние обаче, призоваваме политиците и обществеността да видят огромните загуби, които ще бъдат нанесени от причинените от тютюнопушенето болести: белодробен рак, бронхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест, исхемична болест на сърцето и рак с други локализации.
Нека тези, които пристъпят към промяна на забраната за тютюнопушене на обществени места да помислят, че с това ще насърчат тютюнопушенето в младото поколение.
Кой би се наел да измери причинените от това страдание?
В два града на България, Пловдив и Плевен, Българското дружество по белодробни болести проведе мероприятия за отбелязване на този ден. В Пловдив бе извършено безплатно изследване на дишането и консултации за отказване от тютюнопушенето, съвместно с кабинета за отказване на тютюнопушенето. В Плевен, на централния площад, от 14.00 ч. до 18.00 ч., жителите на града имаха възможност да получат материали за отказване от пушенето, както и да попълнят специално подготвена анкета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар