Translate

вторник, 4 юни 2013 г.

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов: Наболелите проблеми не могат да бъдат решени бързо



Няма бързи решения на наболелите проблеми, причината са главно ограничените финансови възможности на държавата, заяви пред БТВ новият министър на труда и социалната политика д-р Хасан Адемов.
„Много се радвам, че министър на икономиката и енергетиката е именно Драгомир Стойнев, защото той е човек със социален профил. Трябва да е тясна връзката между отделните министерства, особено между икономическото и социалното, защото те са две страни на една монета“, каза социалният министър.
„От една страна, се вземат мерки за стабилизиране на икономиката и предприемачеството, от друга страна са гъвкавите форми за заетост, които да подпомогнат бизнеса. Той създава работни места, затова трябват да се търсят мултиплициращи ефекти от политиките“, коментира той и подчерта, че първите стъпки на ръководената от него структура вероятно ще са насочени към най-нуждаещите се българи - „с ориентир 1 октомври, за да може най-бедните слоеве да посрещнат нормално зимния период“.
Предстоят дискусии със социалните партньори относно размера на минималната работна заплата, но обещания в тази посока няма как да бъдат направени.
„Още се запознаваме с положението, трябва да видим какво е положението на хазната“, уточни д-р Адемов.
По негова официална информация безработицата в страната към края на месеца е 11,2%, но има тенденция за постепенното й намаляване през последните 2-3 месеца.
Социалният министър се ангажира с план за политики, които да дадат постоянна заетост на хората, които досега разчита на помощите като основен източник на доходи.
Парите за майките ще се вдигнат до размера на минималната работна заплата, но от гласуване в парламента зависи дали това ще стане от 1 октомври или по-рано, каза още д-р Адемов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар