Translate

понеделник, 10 юни 2013 г.

У нас няма клинична пътека за лечение на алкохолна зависимост



Експерти настояват за създаването  и, със съответната реимбурсация от НЗОК

В страната няма работещи програми за превенция на алкохолната зависимост, на ниво обществено здраве, която е болестно състояние. Ниска е и степента на осъзнатост на този проблем. Сега действащата здравна система предлага ограничени възможности за бърз и адекватен достъп до рехабилитация и лечение, обявиха специалисти, по време на семинар на тема „Концепция за редуциране на алкохолната консумация, като съвременен метод за лечение на алкохолната зависимост”.
Д-р Мила Дукова, общопрактикуващ лекар и председател на сдружението „Лига на умерените”, както и д-р Александър Канчелов, специалист по лечение на алкохолна зависимост, бяха единодушни, че е необходимо да се създаде, както клинична пътека за лечение на алкохолната зависимост, със съответната реимбурсация от НЗОК, така и национална програма за превенция и борба с алкохолната злоупотреба.
По думите й личният лекар може да даде на такъв пациент само и единствено направление за психиатър, два пъти в годината, което е крайно недостатъчно и не е решение на проблема.
Според двамата специалисти у нас има остра необходимост от ефективни механизми за мотивация и
взаимодействие между общопрактикуващите лекари и психиатрите, работещи в областта на зависимостите, тъй като достъпът до специализирана помощ е ограничен. Негативните здравни и социални последици, от алкохолната болест, продължават да бъдат подценявани, въпреки тяхната сериозност, алармираха те.
Около 10 000 души, до 30 годишна възраст и близо 30 000 над 30 години, у нас са пенсионирани, заради алкохолна болест, и получават пенсия.
Най - младият алкохолик на лечение е 14 годишен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар