Translate

вторник, 4 юни 2013 г.

Становище на Международен институт по здравеопазване и здравно осигуряване, във връзка с предложението за либерализиране на режима за тютюнопушене у нас



До
Г-н Михаил Миков
Председател
42-то Народно Събрание

До
Г-н Пламен Орешарски
Министър-Председател
На Република България

Относно: Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, внесен от партия „Атака“ на 28.05.2013 г.


Уважаеми Г-н Миков,
                                                                               
Уважаеми Г-н Орешарски,


С настоящото становище изразявам категоричната позиция на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване против декларираното намерение за либерализиране на режима за тютюнопушене на закрити обществени места в България, което за съжаление вече е облечено в конкретно законодателно предложение от страна на ПП „Атака” от 28.05.2013 г.
С изненада научихме, че първата стъпка, предприета от депутати от 42-то Народно събрание, е да внесат предложение за либерализиране на режима за пушене в заведенията. Като се има предвид настоящата социална и икономическа среда в страната ни, това може да бъде отдадено на популизъм, лобизъм или обикновен цинизъм, но в никакъв случай не може да се приеме за национално отговорно поведение.
Запознати сме с аргументите на радетелите на идеята за либерализиране на режима на тютюнопушене, но считаме, че посочените от тях негативни последствия за бизнеса са силно преувеличени и предвид икономическата обстановка в страната, не могат да бъдат отдадени единствено и само на забраната за тютюнопушене.
Обръщаме внимание, че навсякъде по света бизнесът се стимулира с данъчни облекчения и намалено административно и бюрократично бреме.
Твърденията, че с облекчаване на забраната за тютюнопушене, ще се създават работни места са абсурдни и лишени от здрав смисъл. Всяко работно място, създадено от цигарен дим, е работно място за бъдещ болен, който ще бъде контингент и ще носи сериозни разходи на лечебното здравеопазване.
Напомняме, че мерките за осигуряване на среда, свободна от тютюнев дим, са стъпка към по-доброто здраве на нацията, което Вие обявихте за своя приоритетна цел в предизборната си кампания. Считаме, че тази кауза трябва да се подкрепя с приоритет пред съмнителните икономически интереси на сравнително малобройна корпоративна група, каквато представлява тютюневата индустрия.
Припомняме Ви, че Република България е направила нещо много повече от забраната за тютюнопушене на обществени места - ратифицирала е със закон Рамковата конвенция за контрол върху тютюна, в сила от 5 февруари 2006 г. В съответствие с нея нашата държава следва да предприеме законодателни мерки за всеобхватна забрана на всякаква реклама, промоция и спонсорство на тютюневи изделия.
Обръщаме Ви внимание, че у нас хиляди семейства живеят на ръба на мизерията и бедността в недопустимо за 21 век невежество и са практически роби на тютюнопроизводството. Стотици деца у нас работят незаконно, подпомагайки родителите си по тютюневите полета. Хиляди български граждани всекидневно пред глада избират страха да пренасят контрабандни пратки или да участват в незаконен внос на цигари.
Тютюнът е индустрия на робството и зависимостите. Всеки политик, който иска да остави диря с името си би следвало да носи в себе си смелостта да отстоява свободата пред робството.
Историята показва, че бумерангът на евтиният популизъм и преклонената пред олигарсите глава, не е пожалил никого.
Търсенето на обществени баланси не може да намира израз в соломоновски решения.
Надяваме се, че предлаганите промени в Закона за здравето категорично ще бъдат отхвърлени от Министерския съвет и от Народното събрание и че ще намерите адекватни мерки да стимулирате ресторантьорския бизнес чрез данъчни облекчения, намаляване на административни процедури, бюрокрацията и чиновническия произвол.

                                                                                    
                                                                                      С уважение,
                                                                                      Деница Сачева
                                                                                      Председател

Няма коментари:

Публикуване на коментар