Translate

четвъртък, 6 юни 2013 г.

Специалистите съветват всеки да проверява профилактично очите си поне веднъж годишно



А ако има установен проблем, да следва указанията на офталмолога. Заради значителното разпространение на глаукомата и макулната дегенерация, които в началото могат да протичат скрито, водещи американски учени създадоха компютърна платформа, чрез която всеки може да провери зрението си от домашния или друг компютър, без да е необходимо съдействието на специалист. През 2012 г. със съдействието на доц. Цончо Янчулев, офталмолог и преподавател
в университетската болница в Сан Франциско, Калифорния, американската фондация, която е създала програмата за онлайн диагностика, я дари безвъзмездно на българските пациенти.
Всичко е преведено на български, така че никой да не е затруднен в проверката на очното си здраве. Достатъчно е да влезете на интернет адреса www.spasiochi.com, за да си направите много достоверен тест за макулна дегенерация и за глаукома. Тези тестове не заместват лекарския преглед, но пресяват хората, които трябва непременно да отидат на офталмолог, за да открият своето заболяване една, две, понякога три години по-рано. А това дава шанс за запазване на зрението дори при сериозна диагноза.
Не подценявайте здравето на очите, следете периодично състоянието на зрението си, съветват офталмолозите. Те понякога установяват едва 20-30 процента остатъчно зрение на едното или на двете очи, без самият пациент да подозира това.
Причината е, че в много случаи зрението намалява бавно и постепенно и човек се адаптира до известна степен към ограничената възможност да вижда ясно. Основните причини за влошаване на зрението остават катарактата (известна като очно перде), глаукомата и макулната дегенерация. В тази група не влизат обикновените късогледство и далекогледство, защото при тях е достатъчна корекция с правилно определени и добре изработени очила или лещи.
Проблемът е, че ако успехът с възстановяване на зрението при катаракта е над 90 на сто, нещата не са така оптимистични при напреднала глаукома и/или макулна дегенерация. Затова от решаващо значение е всяко отклонение от нормалното състояние на очите да бъде диагностицирано максимално рано и да бъде лекувано от опитни професионалисти.
Всеки първо трябва да се регистрира като потребител на страницата, защото цялата система е много сигурна и пази персоналните данни. След тестването данните се обработват, проверяват се от специалист и програмата връща отговор дали има съмнение за глаукома или макулна дегенерация. Всичко отнема няколко минути, а резултатите са много точни, защото методът е същият, който се прилага за диагностика и в очните кабинети, но е адаптиран за самостоятелно приложение от домашния компютър.
Как могат да проверят зрението си възрастни хора, които нямат компютри и близки хора с модерна техника. Евентуално решение би било обучаването на работещите в местни библиотеки и читалища, които разполагат с достъп до интернет, да помагат на посетителите да проверят зрението си.

В."Земя"

Няма коментари:

Публикуване на коментар