Translate

четвъртък, 6 юни 2013 г.

В болница „Софиямед“ се извърши първата в България ендоскопска операция на ухо




Уникална за България слухоподобряваща операция е извършена в столичната болница „Софиямед”, с помощта на изключително прецизна и модерна ендоскопска  апаратура,  през външния слухов проход,  без използване на микроскоп.
Операцията е преминала  под ръководството на началника на УНГ-отделението д-р Иван Йорданов.
Новата техника позволява поставянето на точна и бърза диагноза, лесно локализиране на болестния процес, визуализиране на анатомията  на  цялата тъпанчева мембрана и детайлно изследване на всички анатомични подробности на тъпанчевата  кухина,  в това число и онези скрити структури, които не са достъпни за оглед с микроскоп. При извършването на операцията не се налага използването на  разрези при тесен и изкривен ушен канал, а периодът  на възстановяване е по-бърз, безболезнен и лесен, с еднодневен болничен престой.
Ендоскопските операции на ухото се извършват  повече от 20 години в света , като показанията за прилагането им се увеличават в наши дни при лечение на иначе трудно лечими, остри и особено на хронични заболявания на външното и средно  ухо.
Оперираният пациент е бил с две перфорации на тъпанчето, с размери 4 мм и 4.5 мм, и целта е била да се затворят пластично и да се възстанови нормалната структура на тъпанчевата мембрана, с което се предотвратява възможността за поява на бъдещи инфекции в средното ухо и възстановяване на слуха в нормални стойности, обясняват от лечебното заведение.
С помощта на оптики с различен градус е извършен и видеодокументиран оглед на всички анатомични структури на иначе невидимата анатомия на средното ухо. С досега познатите методи на оглед - а именно операционен микроскоп - това беше невъзможно. Предимство на прилаганата техника е и непропускане и отстраняване на допълнителна и съпътстваща патология. Пациентът е понесъл добре интервенцията и е изписан от отделението на следващия ден, допълват от болницата.
„Нашето виждане е, че  използването на ушния ендоскоп за диагностициране на остри и особено на хроничните  заболявания на ухото и прилагане на най-съвременни оперативни техники за лечението на тези заболявания, е нов скок в борбата за предотвратяване на тази патология”, посочват от „Софиямед”. И още: „Нашата цел е изграждане на център за диагностика, лечение, обучение  и популяризирането й сред УНГ специалистите и общопрактикуващите лекари. Така нашите пациенти в „Софиямед“ ще имат възможност да получат най- съвременната профилактика, диагноза и лечение, както във водещите световни центрове. Болницата е оборудвана с най-ново поколение медицинска апаратура и в съчетание със специалистите и професионално избрани медицински екипи предоставя огромни  възможности за съвременно лечение”.
Д-р Йорданов и неговия екип са част от кампания „Бъдете здрави“ на болница „Софиямед“. През целия месец юни ще се провеждат  безплатни профилактични прегледи по УНГ-болести.
За повече информация и записване на часове за преглед:  0700 89 089.

Няма коментари:

Публикуване на коментар