Translate

неделя, 9 юни 2013 г.

Нови програми и разширен набор от здравни услуги за недоносени новородени ще искат неонатолози



До края на годината ще стартира и национална програма за профилактика на ретинопатията на недоносените деца. Най-рискови са тези, родени под 1500 грама и под 32 гестационна седмица. Ретинопатията е резултат на незрялата съдова мрежа на ретината на окото при
недоносените новородени и е най-честата причина за детска слепота, която може да се избегне с редовни прегледи и ранно лечение. Заболяването през последните три години се среща все по-рядко благодарение на съвместните действия на неонатолози и детски офталмолози, поясни доц. Ралица Георгиева, национален консултант по неонатология.
След изписване на недоносените деца от неонатологичните интензивни отделения те често се нуждаят от допълнителна рехабилитация, за да постигнат своето нормално развитие. Проследяване цялостното здравословно състояние на тези деца е добре да се извършва от ОПЛ-педиатър.
Натрупаните данни през последните години показват, че недоносените деца в по-късна възраст имат бъбречни проблеми.
Тя съобщи, че имат предложения за разгръщането на по-адекватни мерки за ранна диагностика и превенция на усложненията при бъбречни заболявания сред родените недоносени деца. В тази връзка неонатолози и детски нефролози ще настояват за тях, през 1-та им година от развитието им, да бъде поето от НЗОК ехография на бъбреците и лабораторното изследване за микроалбуминурия.
„Предизвикателство за институциите също така са и онези, макар и малко на брой недоносени новородени със специфични проблеми. Такива са например децата с бронхопулмонална дисплазия, които се нуждаят от кислородолечение в домашни условия, както и децата с усложнения от страна на централната нервна система, при които се налага допълнителна рехабилитация”, допълни доц. Георгиева. В заключение отново подчерта важността на активното наблюдение от страна на личните лекари и педиатрите в доболничната помощ след изписването на недоносените деца от неонатологичното отделение, като постави акцент върху изричната необходимост от бърз и безпроблемен достъп до консултации със специалист, когато това се налага.

Няма коментари:

Публикуване на коментар