Translate

вторник, 4 юни 2013 г.

Биотехнологът д-р Петко Денев спечели наградата „Питагор" за млад учен на годината



заради участието си в разработването на набиращите популярност функционални храни. т.нар. суперхрани -сортове плодове и зеленчуци с изключително голяма концентрация на полезни вещества.
Наградите „Питагор" се дават за цялостен принос към науката за последните три години.
Д-р Денев работи в Лабораторията за биологично активни вещества в Пловдив, която е филиал на Института по органична химия.

„Моята работа е свързана с изолиране, пречистване и характеристика на биологично активни вещества от растителни суровини. Казано на достъпен език, ние изолираме, пречистваме и характеризираме полезните за нашето здраве вещества от плодовете, зеленчуците и гъбите. Стараем се на базата на нашите изследвания и резултати да създаваме нови технологии за т.нар. функционални или лечебни храни и да ги предлагаме на пазара. Това не са биохрани, а такива, които са с наситено съдържание на биологично активни вещества. Ние сме свързани с едно малко предприятие в Пловдив, което финансира голяма част от изследвания ни", разказва  той.
От доста години в лабораторията в Пловдив се разработват продукти на базата на плодовете на аронията. Родината на този плод в Северна Америка, а през 60-те години на миналия век е пренесен в България.
Парадоксът е, че много от плодовете, за които са доказали, че са полезни, на базата на много химични анализи, не са толкова приятни на вкус. Затова липсват и продукти от тях на пазара.
„Такива освен аронията са шипката, черния бъз, глогът, офиката. Ние търсим най-подходящите технологични решения тези продукти да бъдат обработени и вече с приятен вкус да се
предложат на хората. Като лабораторни опити сме направили доста. Надявам се в близко бъдеще - година или две, да имаме готови продукти на пазара от споменатите растения. Има проект с Института по зеленчукови култури в Пловдив, в който участвам. Целта му е чрез селекция на различни сортове домати да се изберат тези, които са с най-голяма концентрация на естествени антиоксиданти. Моята роля е да оценя антиоксидантната активност на отделните сортове. Преди време 4-5 месеца се появи един такъв нов сорт, който се казва „пловдивска каротина". Той е много богат на витамин С, каретинои-ди и по-конкретно ликопен. Те намаляват риска от развитие на рак. Надявам се след края на нашия проект да се появят още един-два интересни сорта", заяви ученият.
Плодовите сокове с високо количество антиоксиданти също се смятат за суперхрана. Лабораторията за биологично активни вещества е пуснала вече десетина продукта на пазара.
Цените на тези продукти обаче са по-високи. От една страна, зад такъв тип храни стои много сериозна научноизследователска работа, която изисква съответните ресурси. От друга страна, тези храни трябва да бъдат качествени. Тоест естествени. Без добавки. Това също вдига цената.
На пазара в момента присъстват толкова много нискокачествени храни и населението се храни с тях. Това води до доста заболявания. На Запад съзнанието на потребителите е такова, че въпреки по-високата цена хората купуват функционалните храни, защото са убедени, че помагат за здравето. Там този пазар е доста развит и бележи ръст всяка година

Няма коментари:

Публикуване на коментар