Translate

сряда, 5 юни 2013 г.

БАН: Хазната ни е на първото стъпало от „гръцкия ескалатор



„Кесията на държавата е с изчерпан потенциал, фискалният сектор се намира на първото стъпало на „гръцкия ескалатор", водещ до системен растеж на държавния дълг, заяви Емил Калчев от Икономическия институт на БАН. Учените представиха доклада си „Икономическото развитие и политики в България - оценки и очаквания". 
Имаме една хубава панделка - финансова стабилност, за сметка на дефицити по системата, предупреждава докладът.
Сметките на института показват, че в последните 4 г. дългът на страната се е увеличил с 4 млрд., с 3 млрд. лв. е нараснал дефицитът в социалното осигуряване, а общините са получили 3 млрд. лв. по-малко при същия обем функции. През 2012 г. 40% от разходите на хазната са били за социални плащания, 40% изхарчило правителството, 18% общините и 3% е вноската ни за ЕС.
Учените определиха програмата на новия премиер Пламен Орешарски като „смислена". Те препоръчаха да се продължи с пенсионната, здравната и образователната реформа, да се пести от администрацията, която не работи ефективно, но харчи много пари.

От БАН припомниха още, че проблемите в системата на социалното осигуряване не са решени.
Дефицитите в системата се генерирали заради възможностите за ранно пенсиониране в определени сектори. Затова от БАН препоръчват тези схеми да бъдат променени, така че пенсията да отразява по-реално приноса на съответното лице към системата. Икономистите припомниха още съмненията, че има хора, които неоснователно получават пенсии по болест.

Няма коментари:

Публикуване на коментар