Translate

вторник, 4 юни 2013 г.

Близо половин милион българи са инфектирани с хепатит B или C



Сочат данните от преди 10 години, но по-актуални няма. Голяма част от тези инфектирани пациенти обаче не знаят, че са носители на вируса на хепатит. А в резултат на хроничните вирусни хепатити значителна част от тях са застрашени от развитие на цироза или
хепатоцелуларен карцином, подчерта проф. Красимир Антонов, началник на отделение "Диагностика, лечение и проследяване на болни с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация" към столичната болница "Св. Иван Рилски".
Най-често заразата с хепатит В и С става по полов път. Но може да се предаде и при кръвопреливане, както и при татуиране или пиърсинг. Особено рискови са хомосексуалистите и проститутките. Наркоманите са другата голяма рискова група (използване на общи игли сред тях). Човек може да се зарази дори при най-обикновен маникюр, педикюр в обществен салон, в който нивото на хигиената не е достатъчно добро, както и в мръсна тоалетна. Използването на общи четки за зъби и самобръсначки са пък други начини на разпространение на хепатит в страната.
Всеки пети с хепатит стига до цироза или рак на черния дроб и за тях единственото спасение е трансплантация на черния дроб, която струва около 100 000 лв..
Според европейска статистика 60% от случаите на хепатит А в Европа идват от България, Румъния и Полша. Вирусът на хепатит А е най-опасен за възрастните хора. Хепатит Е вече не се среща само на територията на Средна Азия, но и у нас. Той протича остро, но е лечим. Заразата става, чрез сурови домашни мезета като луканки и суджуци и от мръсна вода.
Статистиката показва още, че близо 80% от пациентите на хемодиализа са инфектирани с хепатит C. Претърпелите трансплантации преди години също са рискова група от развитие на хепатит С, но медикаментите за лечение на хепатита крият огромен риск от отхвърляне на трансплантирания орган. От пациентите с присадени бъбреци около 70% са заразени с хепатит С, а 20% - с хепатит В.
До 5-10 години се очаква разходите за лечение на хепатит и неговите усложнения да се увеличат пет пъти, както в европейски мащаб, така и у нас, съобщи д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист".
По думите му в страната годишно се отделят 10-12 млн.лв. за лечение на хепатит В и С, а за случаите с усложнения се дават още около 40 млн. лева.
С глобализацията тези вирусни хронични инфекции престават да са локален проблем. Ето защо приемането на национални програми е част от процеса-да се работи срещу тях. 
България е в първите 3 държави от Европейския съюз, след Франция и Шотландия, които изработват такъв документ и веднага след приемането му започват да изпълняват заложената в него политика. В програмата са предвидени мерки за ранна диагностика и адекватно лечение. Колкото по-рано се установи заразяване с хепатит В или С, толкова по-добри са прогнозите за лечението.
У нас около 5% от населението са носители на вируса на хепатит В, а на хепатит С -около 1,5%.
Всички, родени след 1992 г., са ваксинирани срещу хепатит В, но вирусолозите наблюдават
увеличаване на броя на болните на около 25-годишна възраст от този вирус. Всяка година се откриват 320 нови случая на болни от хепатит С -  тежко, но лечимо заболяване, въпреки че вирусът води до хронична инфекция в около 80% от случаите.
Човек трябва да се изследва при необяснима отпадналост или когато негови близки или хора от кръга му са боледували от хепатит. Инфекция може да се подозира при повишаване на чернодробните ензими.

Няма коментари:

Публикуване на коментар