Translate

четвъртък, 6 юни 2013 г.

НЗОК договори отстъпки в цените на 88 лекарства за онкологични заболявания


Противотуморните лекарствени продукти са за болнично лечение. Те се прилагат при клиничните процедури за "Системно лекарствено лечение при злокачествени заболявания" и „Диспансерно наблюдение при злокачествени заболявания“, както и при 10 клинични пътеки.
Покана за участие в договарянето е изпратена до 70 фирми, притежатели на разрешение за употреба на 350 лекарствени продукта.
НЗОК договори с 30 фирми, участвали в процедурата, отстъпки в цените на лекарствата в размер от 0,3% до 77%.
За 14 медикамента отстъпките са от 40% до 77%, за 44 лекарства – до 5%.
Договарянето е извършено съгласно- „Методика за договаряне на отстъпки от стойността за лекарствените продукти, предназначени за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ и заплащани от НЗОК извън стойността на съответните клинични пътеки/процедури“, която е утвърдена от Надзорния съвет на НЗОК.
При действащата нормативна уредба НЗОК не разполага с механизъм, чрез който да задължи фирмите да предлагат отстъпки от стойността на медикаментите.
Процесът по договаряне на отстъпки не е ограничен с краен срок и притежателите на разрешения за употреба на лекарствени продукти могат да предлагат такива по всяко време. НЗОК гарантира, че всяко новопостъпило предложение ще бъде разгледано максимално бързо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар