Translate

сряда, 5 юни 2013 г.

Норвежки учени препоръчват интензивни упражнения три дни в седмицата с продължителност 4 минути всяко



Интензивни упражнения 12 минути седмично могат да предпазят от затлъстяване тези, които водят застоял живот, са установили норвежки изследователи, цитирани от лондонския в. "Дейли мейл".
Сеансите разделени в 3 дни с продължителност 4 минути всеки са напълно достатъчни, за да поддържат човек в добра форма и да бъде значително увеличено нивото на усвояване на кислорода в организма.
По време на експеримента специалистите измерили равнището на усвояване на кислород и традиционните сърдечносъдови фактори при 24 доброволци, страдащи от затлъстяване, но иначе в добро здраве. Те били подложени на 10-седмични тренировки, разделени на две групи. В първата правели интензивни 4-минутни упражнения с 90% натоварване на сърцето, а във втората хората били подложени на други, по-чести натоварвания.
Първата група показала 10% увеличение на нивото на усвояване на кислорода. А при по-дълготрайния фитнес, скокът се оказал в почти същите граници - 13 на сто.
И при двете групи обаче е наблюдавано понижаване на кръвното налягане, но по-изразено - в първата група с по-малкото упражнения седмично.

Няма коментари:

Публикуване на коментар