Translate

сряда, 12 юни 2013 г.

44% не подкрепят пълната забрана за тютюнопушене на обществени места



Те смятат, че предишните ограничения, които предвиждаха обособени зали за пушачи и непушачи са били достатъчни.
Това показват резултати от национално представително проучване сред 1012 пълнолетни граждани, направено от "Ноема" т. г. То обхваща 410 пушачи и 602 непушачи.

Проучването е по поръчка на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и регистрира нагласата на българите за въведената пълна забрана за тютюнопушене във всички заведения. Изследването цели да бъде измерено влиянието на въведената пълна забрана върху честота на посещение и времето за престой в заведенията.
Процентът на хората, подкрепящи пълната забрана във всички заведения, е намалял с 14% в сравнение с миналата година и достига 34%, показва проучването. Отбелязва се намаляване на процента на непушачите, които подкрепят пълната забрана в заведенията – 46% от непушачите подкрепят забраната през 2013 г, за разлика от предходната година, когато процентът им е бил 61%о.
Около една трета посочват, че се отказват често от посещение на заведение, защото те или техен познат иска да пуши, докато са заедно. При непушачите делът им е значително по-малък - 8 на сто.
Въведената от средата на миналата година забрана се е отразила предимно на пушачите, но не по отношение на навиците им на пушене, а по-скоро във връзка с честотата на посещаване и прекарваното време в заведенията, показва проучването.
Направеният извод се потвърждава и от анализа по честота на посещаване на заведения - честите посетители започват да ходят по-рядко и да стоят по-малко, а делът на редките посетители, които са започнали да ходят по-често, не е в състояние да компенсира тази тенденция.
Изследването на обществените нагласи показва, че 76% от пушачите нито са се отказали от тютюнопушенето, нито са намалили броя на изпушените цигари, заради въвеждането на забрана за тютюнопушене на обществени места. Едва 1% от
пушачите са се отказали от тютюнопушенето заради ограничението, а около 3% са се пренасочили към електронни цигари. По данни, събрани от БХРА, преди въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене, са инвестирани около 50 млн. евро, за да се обособят зали за пушачи, съответстващи на законовите изисквания. След въвеждане на ограничението са затворени между 15 и 20% от заведенията от хотелиерската и  ресторантьорската индустрията и са освободени около 16 000 човека, заети в сферата на тази индустрия.
Председателят на БХРА Благой Рагин заяви, че хотелиерите подкрепят тоталната забрана за пушене, но се солидаризират с проблемите на градските заведения. Исканията на индустрията са да се върне старият режим или да се договори консервативен режим, в който да се разреши тютюнопушенето по определен начин т. е. бизнесът не е за тотална отмяна на забраната за пушене на обществени места, а иска закон, който да удовлетворява всички страни, и постепенно да се върви към тоталната забрана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар