Translate

четвъртък, 6 юни 2013 г.

Кабинетът откри в бюджета 1,8 млрд. лв. дупка



Има риск в държавния бюджет да се отвори допълнителен дефицит

Не заварваме цветуща финансова ситуация. Има риск в държавния бюджет да се отвори допълнителен дефицит от 2,4% от БВП, предупреди министърът на финансите Петър Чобанов след заседание на правителството, проведено на 05.06 т. г.. Ако прогнозата  се окаже вярна, това ще означава, че дупката в бюджета ще се окаже почти 3 пъти по-голяма от планирания
дефицит за 2013 г. от 1,3% от БВП.
Чобанов повтори казаното от него преди дни, че според оценките на приходните агенции има риск от неизпълнение на планираните приходи с малко над 1 млрд. лв. В същото време имало очаквания за допълнителни разходи от 830 млн. лв. заради просрочени задължения и допълнителни искания на министерствата.
Финансовият министър все пак успокои, че става въпрос за евентуални рискове, които правителството ще се опита да управлява. Той гарантира, че дефицитът няма да стигне 4%. Според изискванията на Европейската комисия държавите членки на ЕС могат да си позволят максимум 3% дупка в бюджета.
“Надявам се да можем да овладеем в някаква степен тази тежка ситуация”, каза Чобанов. Според него засега не се налага актуализация на бюджета.
Премиерът Пламен Орешарски заяви, че според наблюденията му от последните 20 г. “никога ситуацията в страната не е била по-зле”. 
“Не говоря само и единствено за цифри, а и за състоянието на бизнес климата, отчаянието в гражданите и структурните проблеми, натрупани в различни звена на публичния сектор”, каза той.
Орешарски добави, че ще покани работодателите, синдикатите и неправителствени организации, за да се сформира работна група, която да започне преглед за облекчаване на регулаторните режими и намаляване на административните такси. Ще се преразгледа и законът за обществените поръчки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар