Translate

понеделник, 10 юни 2013 г.

У нас едва 1% от всички близо 350 000 алкохолно зависими се лекуват



България е сред държавите с високо ниво на употреба на вино, бира и концентрати

Статистиката показва, че в ЕС 12-14 млн. души живеят с алкохолна зависимост т.е. консумацията на алкохол в е най-високата в света. Повече от 80% от тях остават не диагностицирани и по-малко от 10% получават лечение. Социалните разходи, свързани с алкохола и алкохолната зависимост, възлизат на 156 милиарда евро през 2010 г. в Евросъюза.
Според специалистите не всеки, който пие е алкохолик, но всеки, който пие много и продължава да пие непрекъснато ще стане такъв.
Алкохолната зависимост* е болест. Тя е лечимо мозъчно заболяване, което изисква много време, търпение и разбиране, както от страна на медицинските специалисти, така и от страна на близките на човек, имащ този проблем.
Основният проблем обаче е в това, че голяма част от алкохолиците не приемат зависимостта си като заболяване и не търсят помощ, за да се справят с нея.
"Има цинично отношение към хората, които страдат от заболяването като се смята, че това е морален проблем и алкохолиците са утайките на обществото. Мисли се, че са хора, които не са болни, а само си го правят, за кеф. Това е в публичното съзнание и личи от здравните политики у нас", каза д-р Александър Канчелов, психиатър и специалист по лечение на алкохолна зависимост, на семинар, организират от Сдружение "Лига на умерените".
От изнесените данни стана ясно, че страната ни заема шесто място в света по консумация на концентрати с изпити над 30 литра годишно на глава от населението и 15-то място по обща алкохолна консумация.
У нас въздържателите са 3-5%. Все повече хора обаче пият редовно. 30-35% от мъжете и 20-25% от жените в активна възраст попадат във високо рисковата** група на умерено пиещите, за които перспективата е - трайни негативни здравословни последици. Тези, които дори не предполагат, че имат увреждащо** пиене, със сигурност през последващите 10-15 години, ако продължат да го правят, ще развият тежки болести***. Границата между умерено и вредно пиене е различна за всеки и се определя от генетични и средови интеракции
(взаимодйствия).
В страната около 350 000 са в напреднала степен на алкохолна зависимост и имат нужда от лечение, за да се възстановят, но реално се лекуват само 1% от тях. Практиката показва, че мъжете носят повече на пиене, докато при жените то уврежда здравето до смърт. Именно към умерено пиещите трябва да се засили, както общественото внимание, така и терапевтичната намеса, тъй като те са на границата да развият зависимост. Във фокуса то към момента обаче е групата на пристрастените алкохолици (болните с тежка зависимост), съставляващи от 3 до 5% от населението макар че, основната вреда за обществото се дължи именно на проблемно пиещите, а не на алкохолно болните, съобщи психиатърът.
Д-р Канчелов бе категоричен, че едно стандартно питие е чаша вино, малка бира или 25 милилитра концентрат. Употребата на 21 и повече такива питиета за мъжете и над 14 за жените в рамките на 5 дни седмично води до риск и постепенно пристрастяване.
Той подчерта, че в своята практика използва за лечение метода на умерената консумация, вместо пълното въздържание, което е нежелано от близо 50% от пациентите, тъй като „за повечето хора пълното въздържание е почти неприемливо, непостижимо и често води до рецидиви на зависимостта”.
Останалите 50% предпочитат редуцирано пиене, което се приема от институциите и специалистите като лечебна цел. Епидемиологичните данни сочат, че редукцията на консумацията на алкохол се свързва с ползи за здравето.
-------
*Фази на алкохолната зависимост:
-Първа – без ежедневната консумация поне на 2 чаши концентрат или над 1 литър бира човек, става нервен, агресивен и лесно възбудим;
-Втора - посещение на кръчма или домашния алкохолизъм всеки дневно. Това е характерно повече за жените, отколкото мъжете, които си пийвали тайно с цел да успокоят нервите си, а после ставало невъзможно да започнат деня, без да се подкрепят с някоя и друга чашка.
------
**рисково пиене-стил на употреба, създаващ повишен риск от развитие на соматично заболяване или психично разстройство в обозримо бъдеще;
**увреждащо пиене-стил на употреба, предизвикващ соматично или психично увреждане.
------
***Алкохолът уврежда основните мозъчни функции

Във възрастта 14-18 години мозъкът все още не е формиран. Алкохолният прием, макар и инцидентен и не в прекомерни количества, при тийнейджърите повиша рязко рискът от
увреждане на мозъчната система.Ежедневната консумация на алкохол и при възрастните освен, че уврежда мозъкът, може да доведе и до карциноми в устната кухина, черен дроб, рак на млечната жлеза, ректума,
хипертония,
остър панкреатит, инсулт, цироза и други заболявания. Повишената алкохолна консумация значително увеличава неопластичните процеси вкл. и рака на гърдата. Дневното увеличение на алкохола с 50 гр. води до двойно нарастване при рака на устата, до драстично увеличение на чернодробната цироза и т. н..

Няма коментари:

Публикуване на коментар