Translate

понеделник, 27 май 2013 г.

Над милион българи нямат достъп до лекарства

В седем града и повече от 4000 села в България няма аптека.А това оставя над един милион българи без достъп до лекарства, по данни на Българския фармацевтичен съюз (БФС).
Тези хора пътуват до съседни селища, за да се снабдяват с медикаменти. От БФС обясниха, че малките населени места не са привлекателни за аптекарския бизнес, тъй като за 2/3 от оборота с лекарства по НЗОК няма надценка, а с останалите продажби няма как да оцелеят.
„Държавата не се грижи да има лекарствено снабдяване във всички населени места. Допълнително, създавайки пряка, дивашка конкуренция в цените, това създава условия в малки населени места да не могат да съществуват аптеки”, коментира пред bTV магистър-фармацевтът Антон Вълев.Преди месец Омбудсмана на Р. България Константин Пенчев препоръча на държавата да вземе спешни мерки за решаване на проблема. Комисията за защита на конкуренцията също излезе със становище, според което аптеките трябва да имат право на надценка на скъпоструващите лекарства, така както имат право останалите играчи на пазара. Засега обаче единствената преференция за разкриване на аптека в малко селище е по-ниската такса.„Таксата за откриване на аптека в такова населено място е 50% от общата такса”, обясни София Балабанова от Изпълнителна агенция по лекарства.
Според Тодор Найденов от БФС обаче просто откриването, без мисъл за по-нататъшното функциониране на аптеката, е мислене на парче. От съюза предлагат да се въведе критерий за разкриване, така че на определен брой население да се падат определен брой аптеки. Настояват още всяка трета аптека на един собственик задължително да е в малко селище, а всяка четвърта - да е денонощна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар