Translate

четвъртък, 16 май 2013 г.

От МЗ готвят промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ



С измененията от МЗ се надяват се сложи край на някои некоректни практики, в които пациентите са принуждавани да плащат за неща, които им се полагат по линия на НЗОК.
Пациентите вече няма да бъдат принуждавани да извършват задължително избор на лекар или екип предварително. С промените се въвежда изискването избирането на лекар/екип от пациента да става само след като той вече е хоспитализиран по клинична пътека и му е определен лекуващ лекар или екип.
В заявлението за "избор на лекар/екип" се въведе нова графа, която ще регулира отношенията пациент – болница. В нея от лечебното заведение ще се вписват имената на определените първоначално лекари или екип, поемащи лечението на болния при приемането му в болницата. Постъпвайки в нея пациентът писмено ще се уведомява за това. Ако той не желае да се възползвате от определения лекуващ лекар или екип му се предоставя възможността сам да си ги избере. Проектът предвижда лечебните заведения да водят електронен дневник за избора, който правят пациентите им. За децата, за психично болните, поставените под запрещение и за хората, които не са в състояние да изразят волята си при постъпването си в болницата, информираното съгласие ще се дава от член на семейството.
Съгласно промените няма да се плаща и за придружител на болно дете, по време на неговата хоспитализация. Заплащане ще дължат единствено придружителите на пациенти над 18 години, и то само при условие че е осигурено допълнително легло и лицето не се нуждае от чужда помощ за обслужване на нуждите си.
В Наредбата услугите вече са конкретизирани по вид, като е оставена възможността болниците да ги остойностяват самостоятелно на пазарен принцип.
В допълнително поисканите услуги, свързани с оказването на медицинска помощ, в проекта се въвежда понятието "консултация/консултативен преглед от лекар във връзка с предстоящото болнично лечение на пациента, за което той е насочен за хоспитализация". Тази консултация може да се извършва само преди хоспитализирането на пациента по съответната клинична пътека, а не след като той вече е приет за болнично лечение. Цената за консултативния преглед се определя от лечебното заведение, като се допуска възможност за диференциация в цената според заеманата длъжност на лекаря, академичната длъжност, трудовия стаж и научната степен.
В документа допълнително поисканите услуги, срещу заплащане, свързани с битовите условия в болниците се изброяват изчерпателно. Такси могат да се заплащат за самостоятелна ВИП стая със санитарен възел, телевизор, интернет, за меню по избор, както и за самостоятелно обгрижване от сестра. Таксата за зареждане на джиесем не фигурира сред тях.
За да не се допускат своеволия, допустимите за таксуване удобства и услуги също влизат в наредба. Това прави условията прозрачни.
Проектът на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ е на електронната страница на МЗ за обсъждане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар