Translate

понеделник, 20 май 2013 г.

При глътнат език обърнете тялото настрани



Най-често става при епилептичен пристъп, инсулт или травма

Най-честите причини за загубата на съзнание са колапс, епилептичен пристъп, след травма на главата или след мозъчен инсулт. Каква е адекватната реакция за първа помощ, когато има голяма опасност пострадалият да си глътне езика, както популярно наричаме рисковото състояние.
„Не става дума точно за гълтане на езика, той е здраво закрепен мускулест орган. Проблемът при загубата на съзнание, когато човек е легнал по гръб, е, че отслабва тонусът на корена на езика, езикът пада и запушва дихателните пътища", обяснява д-р Пенчо Пенчев от Българския червен кръст, специалист по вътрешни болести.
Правилната реакция е да се отведе главата назад, да се отвори устата, като се повдига брадичката. Така се освобождават дихателните пътища. Следващата стъпка е пострадалият да бъде обърнат настрани, за да . падне, ако има нещо в устата като протеза например, обясни още специалистът.
Всъщност така човекът се предпазва и да не погълне повърнати неща. Ако състоянието е съпроводено от липса на сърдечна дейност и дишане, се прави изкуствено дишане и сърдечен масаж. Започва се с 30 гръдни притискания върху средата на гръдната кост, така че тя да хлътва до 5-6 сантиметра. След това се правят 2 обдишвания при отведена назад глава, за да влиза въздух безпрепятствено. Ефектът е най-добър, ако спасителните дейности се редуват до пристигане на „Бърза помощ" или докато се появи пулс и дишане. 


Ярослава Прохазкова


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар