Translate

вторник, 28 май 2013 г.

КЗК: НЗОК ограничава конкуренцията и лишава пациентите от избор



Част от разпоредбите на приетата от Надзорния съвет на НЗОК „Методика за договаряне на стойността, до която се заплащат от НЗОК медицинските изделия в условията на болничната и извънболничната медицинска помощ", подтиска конкуренцията на пазара на реимбурсирани от НЗОК медицински изделия и е във вреда на здравноосигурените пациенти, тъй като нарушават правата им и ги лишават от избор, се посочва в становището на Комисията за
защита на конкуренцията (КЗК).
Според комисията ефектът от промяната на реимбурсния модел ще доведе до затваряне на пазара на медицински изделия, които се заплащат от касата, и до ограничаване на конкуренцията на него.
Съгласно новите разпоредби НЗОК покрива цената само на най-евтиния консуматив от дадена група, след като се договори с производители или търговци за стойността на тези изделия. Ако пациентът има нужда от друг, по-скъп консуматив, той ще трябва да си го купи сам и няма да има възможност да доплати само разликата в цената, както беше досега. Новите условия са в сила от началото на годината, но все още не се прилагат, тъй като не е приключила процедурата по договаряне между НЗОК и търговците.
Освен това методиката ограничава и лекарите, които не могат  да предлагат най-адекватно лечение и ги принуждава да поемат отговорност за изделия, което не са избрали те. Неясни в нея са и критериите за договаряните медицинските изделия. Липсва и прозрачна процедура за определяне на стойностите им и не са посочени пълни спецификации за договаряните медицински изделия в методиката, обявиха от антимонополната комисия.
Основните антиконкурентни ефекти, констатирани от КЗК, се дължат на приетите дискриминационни условия за допускане до процедурата по договаряне, които противоречат и на европейското право на конкуренцията и ограничават участието на пазара на реимбурсирани медицински изделия на настоящи или потенциални производители и търговци. Пример за такива условия е изискването да се докаже използването на медицинското изделие от други страни от ЕС, както и за проведени поне две клинични изпитания.
Предвиденото в методиката участие на производители на медицински изделия в договарянето рискува да доведе до сключването на забранени споразумения, като договори за дистрибуция и картелни споразумения, които са сериозни нарушения на конкуренцията. Ограничава се също така и конкуренцията на пазара на медицински изделия, в ущърб на производителите, които предлагат по-високо качество и съответно по-скъпи изделия, е записано в становище на КЗК.
Въз основа на посочените мотиви от комисията препоръчват на НЗОК да измени или отмени цитираните нови разпоредби.
Производството пред КЗК е образувано по искане на търговци на медицински изделия за болничната и извънболничната помощ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар