Translate

понеделник, 27 май 2013 г.

Революционни терапии за лечение на рак на гърдата обсъждаха млади онколози



За първи път има лечение за българските пациенти с мекотъканни саркоми



 Революционно лечение на най-агресивния тип рак на гърдата HER2-позитивен бе една от основните теми на Третата международна среща на Клуб „Млад онколог”, която се проведе на 17 и 18 май в Правец. Във вече традиционния форум участие взеха 80 български лекари със специалност онкология или свързани специалности, при интензивна панелна програма с 15 лектора, сред които доц. Галина Куртева, национален консултант по Медицинска онкология, доц. Йордан Генов, специалист по гастроентерология, проф. Констанца Тимчева, д-р Росица Кръстева, Председател на Клуб „Млад онколог” и др..
Сред чуждестранните гост-лектори бяха проф. Георгос Зографос от Медицинския университет в Атина, проф. Томас Бродович от Медицинския университет във Виена, Австрия, д-р Саша Родшийлд от Университетската болница в Базел, Швейцария, доц. Йоланта Куниковска, специалист по образна диагностика от Полша и др.
Разширените възможности за лечение на рака на гърдата са пряко свързани с ново поколение лекарство, което потиска действието на HER2 рецепторите и забавя или спира растежа на “лошите” клетки и успешно може да се прилага на пациенти с метастази.То ще бъде достъпно в България още от септември тази година.
„Новото лекарство е приложимо и ефективно и при пациентки в IV стадий на заболяването и при случаи на метастази в други органи. Наистина е много важно, че то ще е достъпно и у нас като очакванията са да бъде включено и в позитивните списъци на НЗОК от догодина”, обяснява  д-р Росица Кръстева, Председател на Клуб „Млад онколог”, организатор и домакин на форума.
И в момента в страната се прилагат две лекарства, които действат на принципа на блокирането на HER2 рецепторите и които се оказват решаващи за пациентките с най-агресивния рак на гърдата, които са включени в списъците на НЗОК. 
Третият препарат е от ново поколение и за първи път дава възможност, както за комбиниране с друго таргетно лекарство, така и с химиотерапия-съчетание, което повишава ефекта от лечението, без засилване на страничните явления, намалява рискът от смъртност с 34% в сравнение с употребата само на стандартна терапия. Това открива нови възможности за лечение пред българските пациентки с HER2-позитивен рак на гърдата, които според официалната статистика са 20% от ново диагностицираните 3700 случаи на рак на гърдата у нас през м. г.
Друга основна тема на Третата международна среща на Клуб „Млад онколог” бяха възможностите и методите на лечение на мекотъканни саркоми в България. Само допреди година тези случаи у нас не са имали никакви варианти за лечение. Доказателство за това е статистиката на Национален раков регистър, според която диагностицираните пациенти у нас са 182, като смъртността е 100%. Благодарение на откритията в онкологията и активната позиция на българските специалисти, от една година в България има възможност за адекватно лечение на мекотъканни саркоми с медикаменти, включени в списъците на НЗОК, което удължава живота на пациентите.
„Динамиката на откритията и нововъведенията в медицинската онкология дават нова перспектива за пациентите у нас. Затова е от изключителна важност българските специалисти да са в крак със световните тенденции и да имат постоянен достъп до адекватно обучение. Това е решаващо за живота на пациентите и вече половин или една година закъснение не е допустима”, обяснява още д-р Кръстева. “Именно затова организираме тези форуми, на които привличаме и осигуряваме участието на чуждестранни специалисти със съответния опит и познания, които откриват нови перспективи пред българските колеги и пациенти. Но това не е достатъчно. Онколозите и особено младите онколози трябва да имат достъп до постоянни обучения”, допълва тя.
Сред приоритетите на клуб „Млад онколог” е осигуряването на 2-седмични обучения в чуждестранни утвърдени онкологични центрове на млади български онколози, организиране на дистанционни онлайн обучения на студенти по медицина, както и стартиране на първия проект за факултативно изучаване на специалността „Медицинска онкология” към ВМУ, което е факт от 2010 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар