Translate

понеделник, 27 май 2013 г.

Д-р Мирослав Ненков:Надявам се, че в най-скоро време ще бъдат приети тежки законови санкции за насилие над лекари


Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков на извънреден брифинг в МЗ във връзка с поредното нападение над екип на Спешна помощ в София.Той
припомни, че 41-ото Народно събрание прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, които предвиждат по-тежко наказание за нападение над медицински лица по време на изпълнение на служебните им задължения и изрази надежда, че новосформирания парламент ще приеме окончателно промените.
Д-р Ненков представи хронологията на събитията около посегателството над медицинския екип като подчерта, че линейката е поставила рекорд за пристигане на посочения в сигнала адрес и се е отзовала на мястото само за 5 минути.
На 25.05.2013 г. в 00:04 часа в Спешна помощ постъпва обаждане за пияно 15-годишно момиче с диабет и в безсъзнание. В 00:05 часа медицинският екип потегля към посочения адрес в столичния квартал „Овча купел“. „В 00:09 часа, когато медиците пристигат на място, около 15 души, видимо употребили голямо количество алкохол, се нахвърлят върху екипа на Спешна помощ. Лекарят, медицинската сестра и шофьорът са свалени от линейката и повалени на земята с юмруци и ритници“, каза д-р Ненков. Той добави, че сестрата успява да подаде сигнал на тел. 112 за случващото се. „През това време пациентката, придружена от млад мъж, се качва в линейката. Шофьорът от спешния екип успява да се отскубне и по нареждане на лекаря потегля с момичето към „Пирогов“, каза д-р Ненков. На адреса в „Овча купел“ остават лекаря и медицинската сестра, като на помощ им се отзовават 3 патрулни автомобила на полицията.
Момичето е настанено в токсикологията на „Пирогов“ с 4.32 промила алкохол. Установено е, че преди години е било в пред диабетно състояние, но вече не се лекува и няма оплаквания. Към настоящия момент пациентката е в съзнание и е контактна, уточни заместник-министърът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар