вторник, 7 май 2013 г.

Плодовете, най-вече горските предпазват мозъка от стареене

Ягодите, боровинките и къпините съдържат съединения, наречени полифеноли, които помагат на мозъка да извършва жизнените си функции.
Полифенолите предотвратяват натрупването на токсични протеини и предпазват от по-нататъшното развитие на болестите Алцхаймер и Паркинсон. Заключението било
направено от изследователи от университета в Мериленд, които анализирали ефекта на плодовете върху мозъка на лабораторни мишки, предаде БГНЕС. Особено внимание те отделили на боровинките и ягодите, които изчистват мозъка ни от токсини.
Проучването продължило два месеца. За този период учените хранели гризачите с горски плодове и облъчвало мозъците им с цел ускорено стареене. След това разделили мишките на две групи – едната от които продължавала да бъде облъчвана в продължение на 30 дни, докато яла горски плодове. Резултатите показват, че нивата на защита срещу облъчване били много по-високи при мишките, които се хранели с горски плодове. Учените смятат, че това се дължи на съставките в тях, които предпазват от повечето мозъчни заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар