Ягодите, боровинките и къпините съдържат съединения, наречени
полифеноли, които помагат на мозъка да извършва жизнените си функции.
Полифенолите предотвратяват натрупването на токсични протеини и
предпазват от по-нататъшното развитие на болестите Алцхаймер и
Паркинсон. Заключението било
направено от изследователи от университета в
Мериленд, които анализирали ефекта на плодовете върху мозъка на
лабораторни мишки, предаде БГНЕС. Особено внимание те отделили на
боровинките и ягодите, които изчистват мозъка ни от токсини.
Проучването продължило два месеца. За този период учените хранели
гризачите с горски плодове и облъчвало мозъците им с цел ускорено
стареене. След това разделили мишките на две групи – едната от които
продължавала да бъде облъчвана в продължение на 30 дни, докато яла
горски плодове. Резултатите показват, че нивата на защита срещу
облъчване били много по-високи при мишките, които се хранели с горски
плодове. Учените смятат, че това се дължи на съставките в тях, които
предпазват от повечето мозъчни заболявания.
Няма коментари:
Публикуване на коментар