Translate

вторник, 28 май 2013 г.

БЛС ще организира национален протест



спирайки работа във всички нива на медицинската дейност, поне за час на 15 юни, ако дотогава 42-ото НС не гласува с приоритет измененията в Наказателния кодекс, с които да се инкриминализира посегателството срещу тях.
По думите на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов 15 юни е един разумен срок, тъй като законопроектът на д-р Ваньо Шарков, който предвижда лекарите да се ползват от специална защита по време на изпълнение на служебните си задължения, а посегателството над тях да се наказва със затвор като побой над полицай, вече е гласуван от предишното Народно събрание на първо четене. Д-р Райчинов уточни, че каквито и протестни действия да предприемат от съсловната организация, няма да е за сметка на хората и поне спешните случаи ще се поемат.
Председателят на столичната лекарска колегия проф. Милан Миланов изрази своето възмущение, че законът пази 15-годишното момиче, станало повод за нападението заради наличието на 4 промила алкохол в кръвта му, но няма закон, който да пази колегата му д-р Красимир Йорданов.
„Това ли е държавата, в която българите искат да живеят", попита началникът на Централната реанимация на УМБАЛСМ „Пирогов".
„Всяка нощ в "Пирогов" нахлуват наркомани, лузъри, хора, чието самочувствие се гради на веригата на врата им. Имам лекция днес. И на какво да ги уча студентите-медици на кунг фу или как да спасяват хора? С нас така не може повече”, бе категоричен той.
Според проф. Миланов властта е създала тежка нетърпимост към лекарското съсловие, особено през последните четири години.
Ръководството на Федерацията на синдикатите в здравеопазването-КНСБ също изрази дълбокото си възмущение от поредното грубо посегателство срещу екип на Спешна помощ при изпълнение на служебните му задължения.
"Настояваме бъдещото правителство на България и депутатите в 42-то Народно събрание да предприемат законови мерки за опазване здравето на работещите в условия на спешност медицински екипи", пише в обръщение, подписано от д-р Иван Кокалов.
Междувременно стана ясно, че работещите в системата на СМП започват символични протести и ще носят лентички на реверите си с надпис "Не на насилието","Ние протестираме", "Не на насилието срещу нас".
Лекарите от СМП настояват да бъдат поставени паникбутони в линейките, както и да има по-тежки наказания за нападението над медицински лица.
"Обидени сме и сме наранени, но продължаваме да работим в името на хората, които разчитат на нас и вярват в нашите знания и умения", коментира д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ.
Във Варна, Русе и Шумен вече се проведоха символични протести в подкрепа на колегите им от София, които бяха нападнати преди дни по време на дежурство.
"Смятаме, че са необходими законодателни промени, които да инкриминират насилието над лекарите в центровете за спешна медицинска помощ в страната и те да се чувстват сигурни и защитен от закона при изпълнение на служебните си задължения", каза директорът на спешния център в Шумен д-р Илиян Илиев.
Той съобщи, че символичните протестни действия ще продължат няколко дни. Посочената за бъдещ здравен министър д-р Таня Андреева изтъкна, че едно от първите неща, които ще направи, след като встъпи в длъжност, ще е да се заеме със защитата на лекарите със законодателни мерки. Идеята за инкриминиране на агресията срещу медицинските екипи е от няколко години.
Има реална опасност обаче Спешна помощ да остане без медици. Ако 42-то НС не приеме поправките, които лекарите искат могат да завалят оставки в системата на СМП, заяви д-р Кателиева. В момента системата е на критичния минимум по отношение на кадрите, а в някои градове включително и в столицата те са дори под него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар