Заради кризата, през последните 2-3 г., българите ядат повече мазнини, бял хляб и евтини
храни - кренвирши и имитации на сирене, за сметка на качествени животински продукти, риба и т.н.. На лице е спад и в
консумацията на плодовете и киселото мляко. Тенденцията обобщиха
специалисти от Българското дружество по хранене и диететика (БДХД) на
конференция, на тема „Хранителна превенция и диетотерапия на съвременните
болести", която се проведе в курорта Св. св. Константин и Елена, с участието на над
100 експерти.
Проф. Донка Байкова, зам.-председател на БДХД, припомни, че 30% от онкоболестите се дължат и на употребата
на технологично обработени храни. В добавка ежедневно поглъщаме нитрати, тежки
отрови и пестициди. А биохраните са от 3 до 5 пъти по-скъпи от стандартните
както у нас, така и в ЕС. В Европейския съюз програмите за отслабване на
нацията са приоритет, а България изобщо няма такава заради липсата на средства
за изследвания, допълни проф. Байкова.
Тя припомни още, че трябва да се храним поне 3-4 пъти на ден и да имаме
в менюто си поне 500 г плодове и зеленчуци.
Според специалистите половин литър бира, в Скандинавието се смята, че тя гони депресиите, е равен на половин бутилка вино или 100
грама концентрат. И в трите случая човек обаче поглъща 230 килокалории.
Водата у нас става за пиене, но проблем са корозиралите
тръби, обясниха още диетолозите. Бутилираната трябва да е със съдържание на
натрий под 20 мг/л, за да се щадят бъбреците.
Няма коментари:
Публикуване на коментар