Translate

понеделник, 20 май 2013 г.

Българите ядат повече евтини храни


Заради кризата, през последните 2-3 г., българите ядат повече мазнини, бял хляб и евтини храни - кренвирши и имитации на сирене, за сметка на качествени животински продукти, риба и т.н.. На лице е спад и в консумацията на плодовете и киселото мляко. Тенденцията обобщиха
специалисти от Българското дружество по хранене и диететика (БДХД) на конференция, на тема „Хранителна превенция и диетотерапия на съвременните болести", която се проведе в курорта Св. св. Константин и Елена, с участието на над 100 експерти.
Проф. Донка Байкова, зам.-председател на БДХД, припомни, че 30% от онкоболестите се дължат и на употребата на технологично обработени храни. В добавка ежедневно поглъщаме нитрати, тежки отрови и пестициди. А биохраните са от 3 до 5 пъти по-скъпи от стандартните както у нас, така и в ЕС. В Европейския съюз програмите за отслабване на нацията са приоритет, а България изобщо няма такава заради липсата на средства за изследвания, допълни проф. Байкова.
Тя припомни още, че трябва да се храним поне 3-4 пъти на ден и да имаме в менюто си поне 500 г плодове и зеленчуци.
Според специалистите половин литър бира, в Скандинавието се смята, че тя гони депресиите,  е равен на половин бутилка вино или 100 грама концентрат. И в трите случая човек обаче поглъща 230 килокалории.
Водата у нас става за пиене, но проблем са корозиралите тръби, обясниха още диетолозите. Бутилираната трябва да е със съдържание на натрий под 20 мг/л, за да се щадят бъбреците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар