Translate

вторник, 28 май 2013 г.

Орел, рак и щука вършат черната работа, ГЕРБ в сладка роля на опозиция



Не се случи нищо неочаквано. Най-любопитно беше как Атака ще намери обяснение за ролята си в новия парламент. Очакваше се точно такъв тип обяснение с едно ритуално отсъствие от   проправя пътя за управленски формат, доминиран от последните две партии. Изявлението на Сидеров бе в типичния му стил - станахме свидетели на любопитна за анализ картинка.
процесите в този парламент. Атака на практика ще демонстрира равноотдалеченост и от двата блока - и от ГЕРБ, и от БСП и ДПС. На практика това
Не е изключено част от парламентарните групи да не запазят монолитността си.  Не е изключено и това парламентът да се окаже много по-стабилен от очакваното. Вероятно ГЕРБ ще се опита да влезе в ролята на опозиция - много сладка роля в такава ситуация: едни хора ще вършат черната работа, на всичкото отгоре в много непопулярен формат орел, рак и щука, докато Борисов и партията му имат страхотния шанс да стоят отстрани и да им гледат сеира. Ако ГЕРБ се опази от трите опасности - прокуратура, медийна нелюбов и разпад, може дори да повиши подкрепата си.
Не вярвам парламентарните интриги да спънат приемането на кабинет, въпреки че всякакви еквилибристики са възможни. Като че ли обаче нещата клонят към варианта кабинет  “Орешарски”: мълчаливо, отсъствайки, гласувайки с отвращение, давайки на своите да гласуват по съвест. Не е изключено и тайно гласуване, както и това занапред част от някоя парламентарна група да бъде превзета от противника. Ще ставаме свидетели на всякакви неща, но рейтингът на парламента като институция няма да расте.
Най-важният въпрос сега е докъде се простират амбициите на бъдещ кабинет “Орешарски”: дали ще правят сериозни реформи в здравеопазването, социалната система - болезнени сектори,  където всяко пипане има висока цена и сваля  рейтинг. Или ще се опитват да закърпват положението, да задържат страната относително стабилна до нови избори, в които левицата ще се опита да постигне по-висок резултат.
Подозирам, че основният стремеж на  всеки управленски формат ще бъде час по-скоро да се запушват социалните пробойни - цени на тока, монополи. Ако има нещо добро в днешната ситуация, това е, че оттук нататък  управляващите ще имат едно наум: утре хората пак могат да излязат на улицата! Надявам се това да им държи влага и да не правят глупости. Трябва да направят нещо добро за обикновените хора, тъй като ще тръгнат от много ниски нива на доверие. Масовият градски човек е гласувал за ГЕРБ, а сме на път да ни управлява мнозинство, зависимо от ДПС. Това звучи кощунствено грозно в ушите на много българи, които си казват: искахме да разкараме всички, а те не само се върнаха същите, ами се върнаха и предишните, заедно с ДПС, въпреки че Бойко спечели изборите! Излиза, че огромната енергия на протестите доведе до същото, че и по-лошо, напънала се планината - родила мишка!
Така че, ако новите управляващи искат да запазят някакво доверие и политически мир в страната, трябва да направят нещо, което хората да почувстват по джоба си.  Имат хитър ход да се самоограничат във времето, да кажат: знаем, че това е много неприятна терапия, лекарството е горчиво, но ще бъде временно. Трябва да  свършим първо, второ, трето - затова правителството ще бъде програмно. Час  по-скоро трябва да се легитимира една програма. Звучи доста книжно, но новите  управляващи трябва да мислят сериозно за рекламата си, защото тръгват от незавидна позиция: ще управляват с крехка подкрепа и вързани ръце. Като нямаш стабилна подкрепа от социалните групи в страната, нямаш комфорт и в пленарната зала - какъв гръб имаш да правиш сериозна реформа, да проявяваш политически замах! Затова е жалко за последните 4 години, когато ГЕРБ имаше цялата подкрепа да  прави трудни неща. Отложи ги, за да печели рейтинг, но само загуби от това.
Не съм убеден, че някой иска нови избори, включително ГЕРБ. Вярно, при нови избори част от потенциалната им периферия може да се появи, може да влязат нови партии, които да им станат евентуални патерици. Може Борисов да се привиди като по-малко зло -  подобен механизъм наблюдавахме, след  като подаде оставка. Теоретично  интерес от нови избори имат всички радикални формации. Възможно е на практика обаче в следващ парламент Сидеров да няма сегашните позиции, да не е фактор. Така че никой няма полза от нови избори, а  ГЕРБ говори за тях само пропагандно. Това е прословутият, много точен рекламен усет на ГЕРБ. Казват: вземат ни служебно победата, демокрацията е в опасност. Има нещо много цинично в това 4 години да ти казват, че си опасност за демокрацията, а накрая ти да им кажеш: не, опасност за демокрацията сте вие! Красиво е за анализ, въпросът е какво следва  от това за българите!?

Първан Симеонов, политолог
В. „Марица”

Няма коментари:

Публикуване на коментар