Translate

понеделник, 20 май 2013 г.

Бактерия атакува човешкия гърб



Повече от  пациентите могат да бъдат избавени от непоносимата болка в гърба, благодарение на откритие на датска физиотерапевтка, че тя се причиняват в 40% от случаите от  бактерия, съобщава в. „Дейли мейл". 
Според мнозина за разработката си специалистката Хане Алберт от университета в Южна Дания заслужава Нобелова награда. Голяма част от хроничната болка в долната част на гърба е причинена от притиснати прешлени на гръбначния стълб след повдигане на тежки предмети, претърпени пътни катастрофи, травми и др. Тогава тъканта между тези кости, която играе роля на възглавничка и амортисьор помежду им, се уврежда. Следват болки в гърба и краката. Много хора след подобни инциденти се оправят без сериозни последствия, но други дълго страдат от непоносими болки. Екипът на д-р Алберт експериментирал със 162 пациенти от мъжки и женски пол с подобни оплаквания, страдащи от инфекция в междупрешленното пространство, причинена от непозната бактерия, подобна на тази, причиняваща акнето. Част от пациентите били подложени на 100-дневен курс на лечение с антибиотика „Биоклавид", на останалите им е приложено плацебо. Тези, които взимали лекарства, изпитали общо само 64 часа болки през последния месец. А хората на плацебо - 200 часа. 
Причинителят на инфекцията при засегнатите дискове се оказала бактерията PropionibacteriuM acnes. Именно тя била ликвидирана от антибиотичния курс на лечение. Микроорганизмът причинява акне, но се намира и в устната кухина и влиза в кръвообращението при миенето на зъбите. При хора с увредени прешлени на гръбначния стълб бактерията се промъква в тези зони, където произвежда киселини, разяждащи гръбнака. Именно те причиняват непоносимите болки. Но лекарите предупреждават хората да не прибягват до самолечение, а да се подложат на сериозен преглед за установяване на наличието на въпросната бактерия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар