Translate

четвъртък, 16 май 2013 г.

Комисията за защита на конкуренцията: НЗОК предизвиква нарушение на конкуренцията между аптеките, чрез изискванията си в типовите договори с тях



Съгласно сключените договори между НЗОК и аптеките, съгласувани и с БФС, за обработване на една рецепта фармацевтът трябва да отделя средно по 6 минути, а за протокол за отпускане на лекарствени продукти, поети изцяло или частично от касата – по 9 минути.
В типовия договор е включена и формула, чрез която за всяка аптека се изчислява максималният брой рецепти, които тя може да обработи в рамките на един отчетен период, в НЗОК няма да заплаща на аптеките реимбурсирани лекарства по рецепти, които надвишават максималния брой, изчислен по формулата.
зависимост от броя на наетите магистър-фармацевти. Според разпоредбите
От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обаче считат, че разпоредбите са в ущърб на по-ефективните търговци на дребно, тъй като се намаляват стимулите за аптеките да предлагат лекарствени продукти, реимбурсирани от НЗОК, и качеството на обслужване. Те считат още, че регламентираното време за обработване на рецепти и протоколи, както и формулата за максималния брой рецепти имат ефект на квотно ограничение на търговията на дребно с лекарствени средства и предлагат отмяната им.
Аргументът на антимонополната комисия е, че така се нарушава конкуренцията на пазара, засяга се благосъстоянието на пациентите, тъй като те не могат да изберат на коя аптека да бъдат клиенти в зависимост от качеството и цената на продуктите и възниква опасност хората да не получат необходимите им лекарства навреме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар