Translate

вторник, 7 май 2013 г.

7-и май Световен ден на астмата



Световният ден на астмата е ежегодно събитие, организирано от Глобалната Инициатива за астма (Global Initiative for Asthma, GINA). Целта е подобряване на информираността на обществото за заболяването и грижите, полагани за пациентите.
Тази година темата е „Ти можеш да контролираш своята астма“, а  подтемата - „Време е да… се постигне контрол на астмата“, като насърчава организирането на дейности по цял свят и довършване на фразата – „Време е да …“, като най-приложима за събитието.
Боледуващите от бронхиална астма в България са 9%, като съотношението деца/възрастни е 2:1. 
За съжаление, само около 40 000 души получават безплатни инхалаторни лекарства за лечение на заболяването по линия на НЗОК. А в пъти повече са боледуващите от болести, предшестващи или съпътстващи астмата - алергичен ринит и риносинузит, лекарствена алергия и др. Особено тревожен феномен е масовата алергизация в детска възраст в България. Една от сериозните причини за това е замърсяването на въздуха, причинено от така наречените микрочастици (среден диаметър - около 2,5 микрона). Главен източник на това замърсяване са автомобилите. Тежкия трафик, задръстванията, старите автомобили са сериозна опасност за подрастващите.
Замърсяването на въздуха е акцент на кампанията и тази година. От Българско Дружество по Алергология (БДА), Българското Дружество по Белодробни Болести (БДББ), Асоциацията на българите, боледуващи от астма(АББА) и Асоциацията на студентите медици в България (АСМБ) предлагат 7 май да бъде обявен за "Ден без автомобили".
„Нека на този ден се въздържаме от изкарване на колите си на улицата! Нека така да изразим подкрепата си за боледуващите от астма и за осигуряване на чист въздух за децата ни!”, бе техния апел.
Денят за борба с астмата ще бъде отбелязан чрез:
-Разпространяване на достъпна информация за астмата чрез плакати, брошури,
прес-съобщения и журналистически интервюта със специалисти;
-Възможност за измерване на дишането на специално организирани пунктове в цялата страна, където желаещите ще имат възможност: да проверят белодробната си функция;
да получат информация по различни въпроси, касаещи заболяването астма;
да получат информация за специализирани центрове, където биха могли да получат висококвалифицирана медицинска помощ. А именно:
-София, 07.05.2013 - пред Министерството на здравеопазването от 14 до 16 ч.;
-Плевен, 07.05.2013 - пл. “Свобода”, пред “Синьото кафене” от 10 до 16 ч.;
-Пловдив, 31.05.2013 - от 12 до 14 ч. в приемния кабинет на Клиниката по пулмология (к-т № 13, поликлинично звено на УМБАЛ “Св. Георги” – Хирургичен блок, гр. Пловдив, бул. “Пещерско шосе” №66 ).
Мероприятието ще допринесе за осъществяването на тясната връзка между лекаря, пациента и неговите близки, за постигането на едно по-добро сътрудничесто и по-добър контрол на астмата.
Представителна група от алерголози и пулмолози ще участва в научно събитие, посветено на диагностиката и лечението на астмата в Палермо, Италия, като ще посвети участието си на Световния Ден на Астмата.
Предвид огромната медико-социална значимост и тенденцията за увеличаване честотата на хроничните респираторните болести в национален и световен мащаб, както и липсата на достатъчно епидемологични данни в България, организациите, подкрепящи Световния ден за борба с астмата, се споразумяха за съвместни действия с цел изготвяне на Национална програма за превенция и контрол на хроничните респираторни заболявания в Р. България с цел подобряване скрининга, профилактиката, навременното лечение и обществената информираност за значимостта на хроничните респираторни заболявания
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар