Translate

вторник, 7 май 2013 г.

От астма страдат над 300 милиона души в целия свят



Тя е хронично белодробно заболяване характеризиращо се с алергично възпаление, предизвикващо пристъпи на задух, свирене в гърдите и кашлица. Тези симптоми варират в денонощието, през седмицата и в месеца. Често се изострят през нощта и ранните сутрешни часове.
Въпреки, че не може да бъде излекувана, астмата може да бъде ефективно контролирана. Проучвания показват, че при правилно лечение е възможно постигане и поддържане на добър контрол над заболяването, позволяващо на болните от астма да водят пълноценен и нормален начин на живот.
Контролът на астмата означава:
-без или с минимални симптоми на астма;
-без събуждания през нощта поради симптомите на астма;
-без или с минимална нужда от спасителна терапия;
-възможност за извършване на ежедневни физически дейности;
-нормални или близки до нормалните стойности от функционалното изследване на дишането;
-без или много с редки пристъпи на астма;
Целта на лечението е да постигне и поддържа контрол над болестта. За постигане на това хората с това заболяване се нуждаят от достъп до ефективни медикаменти, обучение за това как да приемат тези медикаменти, как да избегнат риска от изостряне  на заболяването и как да реагират в случай на това изостряне.
Доказано е, че причината за развитието на заболяването е предразположението на определени индивиди да реагират с хиперреактивност на бронхите и алергично възпаление в тях при контакт с алергени и други вещества от околната среда. Смята се, че редица гени имат отношение към тази предразположеност.
Диагнозата се основава на добре проучената медицинска история на пациента, проведения преглед, изследването за алергия и извършването на функционално изследване на дишането (ФИД) за обективизиране функцията на белия дроб. Измерването на дишането помага за поставяне на диагнозата, за проследяване състоянието на болния и нивото на контрол.
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар