Translate

вторник, 7 май 2013 г.

В Германия държавата плаща на родителите 184 евро месечно за дете


За някои българи и румънци това си е цяло състояние. Не всеки чужденец, дошъл в Германия обаче, получава веднага правото на тези надбавки. За тази цел той трябва да докаже, че живее
В закона обаче има някои пролуки. А те явно вече са известни и на повечето българи и румънци. Например, ако новопристигналите се регистрират като самостоятелни предприемачи, те могат да поискат от държавата да им бъдат изплащани детски надбавки.
И от тази възможност се възползват все повече хора. Според статистиките, през 2013 г. общо 29 000 души от България и Румъния получават детски надбавки, което представлява увеличение с 29 на сто спрямо миналата година. Като цяло получаващите детски надбавки от тези две държави са само 0,3% от общия брой.
Значителен ръст се наблюдава и при българите и румънците, получаващи помощи за безработни. Ако чужденците са работили легално и по-късно останат без работа, имат право да ги получават. Същото важи и ако са били регистрирани като самостоятелни предприемачи. Финансови помощи се изплащат и ако месечният доход на работещия е под екзистенц-минимума.
и работи легално в страната. За новодошлите българи и румънци, които нямат специална квалификация и не говорят немски, не е особено лесно да си намерят работа по легален път.
Според статистическите данни, през 2012 г. броят на българите и румънците, получаващи помощи за безработни, е нараснал с 32% и те са вече 22 000 души.
В началото на тази година Сдружението на германските общини поиска от държавата и от Брюксел по-интензивно съдействие за справяне с миграцията по бедност от България и Румъния.

Няма коментари:

Публикуване на коментар