Translate

четвъртък, 23 май 2013 г.

Над 11 000 граждани са получили код за достъп до своето пациентско досие



Уникалният 10 символен буквено-цифров код (УКД) за достъп до персонализираната информационна система (ПИС) е персонален. Заявленията за неговото издаване се подават лично - в РЗОК срещу представяне на документ за самоличност. Получаването му се извършва в РЗОК, в която е подадено заявлението, срещу разписка (по образец), на хартиен носител в запечатан плик лично от заявителя. Уникален код за достъп е защитен от посегателство както в базата данни на НЗОК, така и в потребителското приложение. Освен с код, остава и възможността за достъп до ПИС с универсален електронен подпис.
Персонализираната информационна система съхранява информация за извършен избор на личен лекар на всеки гражданин (от 2000 г. до момента), както и за извършените и отчетени за него дейности от личния лекар, лекари-специалисти, болници, лаборатории и аптеки - от 2009 г. до сега. Данните за услуги, ползвани при зъболекар, са въведени от месец юли 2012 г.
Системата позволява гражданите да получават уведомления (нотификации) за настъпили събития (напр. промяна в пациентската информация), за събития, които предстоят (напр. годишен профилактичен преглед), както и за деца до 18 г. или подопечно лице  (напр. уведомление за предстояща имунизация). Нотификациите се извършват по два начина: чрез e-mail или чрез SMS, след предварително направен абонамент.
Към момента 500 потребители са направили абонамент за нотификация по електронна поща, а 60 са пожелали sms известяване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар