Translate

понеделник, 8 април 2013 г.

Ежедневно нарастват алергичните заболявания


Тази тенденция е характерна, както за страната ни така и за света. През последните 50 год. почти 30% от световната популация и 25% от ЕС са засегнати от едно от най-честите алергични заболявания-алергичния ринит. То е характерно за всички възрасти от най-ранна
детска до най-късна старческа възраст, съобщи доц. Соня Генова, зав. клиника вътрешни болести в УМБАЛСМ "Пирогов". Тя съобщи още, че акцента на тазгодишната Световна седмица за борба с алергиите ще бъде профилактиката. За страната ни се приема, че 12-18% от населението т.е. близо 2 млн. е с това заболяване .
Алергените са външни за организма елементи, които предизвикват алергилизацията при човека. Освен към домашна прах, акари, влага и плесен хората проявявят алергии и към яйца, мдикаменти (аспирин-с много тежки носни патологии), и др.
Освен това имащите домашни любимци трябва да знаят, че слюнката им е носител основни алергени, а космите им са само техните приносители.Аспиринът пък и подобните на него     нурофен, пироксикам "въздействат" върху лигавицата на носа, синусите, обхващат гърлото и стигат вкл. и до ушите. Ето защо много често отитите при децата се дължат именно на алергичния ринит.Сезонния ринит (сенната хрема) продължава, докато има цъфтеж на треви и дървета.
Симптомите са характерни-събреж, кихане, чесане и т.н.  Но за да се постави правилната диагноза е необходимо да се направят кожно алергичните проби с различни алергени.
От изключителна важност е да се спазва профилактиката, тъй като заболяването силно нарушава качеството на живот на човека. А и никому не е приятно да е постоянно със сълзящи очи, течащ нос и непрестанно, канонадно кихане...
Изолираното стоене в къщи, излизането с маска навън са едни от начините, но профилактиката при домашен прах е изключително  трудна.
В тази връзка специалистите съветват да се ползва  NoAL, който е уникално решение в лечението и профилактиката на алергичния ринит. 
Четири големи, двойно слепи, контролирани проучвания, доказват добрия му ефект и ползите от него.  



Няма коментари:

Публикуване на коментар