Translate

петък, 12 април 2013 г.

Инфрачервени камери ще бдят за сигурността в Слънчев бряг



През новия туристически сезон фокусът на внимание в най-големия български летен курорт- Слънчев бряг, отново ще бъде сигурността на туристите. 59 инфрачервени камери ще работят денонощно в Слънчев бряг, а въвеждането им ще обезпечи безпрепятственото преминаване през места, където осветлението не е достатъчно или е умишлено прекъснато. 27 броя високоскоростни въртящи се камери и 129 камери за панорамно видеонаблюдение допълват високотехнологичната инфраструктура, с която ще се гарантира сигурността на туристите през сезона. Новост при видеонаблюдението е, че камерите вече ще записват 24 часа, а не както досега- само при отчитане на движение. На входовете и изходите на известния курорт ще бъдат монтирани записващи устройства, които ще следят и заснемат номерата на колите, движещи се в комплекса.
След редица консулации между ръководството на „Слънчев бряг” АД и органите на реда, местоположението на камерите бе променено, за да отговорят напълно на нуждите на МВР и да покрият възлови места, които до момента не са били наблюдавани.  До сградата на полицията вече е изградена и оптична свързаност, която ще позволи органите на реда да имат непрекъснат достъп до видеонаблюдението. 
Освен с камери, безрисковата почивка в Слънчев бряг ще бъде гарантирана и с повишена концентрация на полицейски сили. От 1 юни, когато се засилва и туристопотокът, в курортния комплекс пристигат над 220 командировани от вътрешността на страната полицаи.
Специално внимание акционерно дружество Слънчев бряг обръща и на таксиметровите превози и контролът върху тях.  От петнадесети април започва приемът на заявления за извършването на редица услуги на територията на комплекса- таксиметрови, доставни, велорикши и файтони. Общият брой на такситата, които ще оперират на територията на „Слънчев бряг” АД ще бъде ограничен до 270. За да се контролира качеството на услугата и да се предпазят гостите на комплекса от измами, всички таксита трябва да носят стикер, издаден от „Слънчев бряг” АД, който ще гарантира тяхната легитимност. Той ще се дава срещу заплащане на таксата от 200 лв. без ДДС за целия сезон. Опасността от прекалено високи тарифи за превоз на км е избегната с въвеждането на максимално допустима тарифа, която ще бъде гласувана от община Несебър. Затегнатият контрол за извършване на таксиметрови услуги, който втора година ще бъде приложен на територията на Слънчев бряг, стана необходимост след многобройни оплаквания от страна на туристите за скандално високи сметки и арогантно поведение от страна на шофьори.
Атрактивната услуга файтон също ще подлежи на контрол през тази година. За да я предлагат, търговците ще трябва да заплатят 1500 лв. без ДДС за целия сезон. Файтоните, чийто брой ще бъде ограничен до 26, ще могат се движат между 9 сутринта и полунощ,  за да се гарантира пълноценната нощна почивка на гостите на комплекса.
Любимите на младежите турове по баровете и тази година ще стават само след предварителен маршрут и разрешение.

Паркирането и през този сезон ще става посредством SMS, като час престой в обособените зони ще бъде на цена 1,5 лв. Неправилно паркираните автомобили ще бъдат репатрирани на наказателен паркинг, като таксата за освобождаването им ще е в размер на 50 лв. В случай, че на автомобилът е поставена скоба, глобата за шофьора ще бъде двойно по-малка- 25 лв. По дължината на цялата крайбрежна алея са забранени превозните средства, с изключение на  велосипедите и атракционното влакче. Зарежданията отново ще стават по график, за да не се пречи на почиващите.
В момента комплексът се подготвя за първите туристи, които тази година ще пристигнат сравнително рано. Освежават се контролно-пропускателните пунктове, които осигуряват достъпа до вътрешността, озеленителни екипи обработват еко-площите, извършва се профилактика на уличното осветление и се подменят неработещите осветителни тела.
Малко преди Великден, на 24 април, се очакват 1500 австрийски гости да пристигнат в Слънчев бряг и да се даде старт на новия туристически сезон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар