Translate

понеделник, 8 април 2013 г.

Андрей Райчев: У нас всяко куче може да направи социологическо изследване

Влошаването на качеството на социологическите данни е начин на съществуване за някои агенции, за изкарване на пари, като лъжат клиентите си. Това каза пред журналисти социологът Андрей Райчев. Самият въпрос лъжат ли социолозите съдържа скрита предпоставка – лъжат ли в името на политическа кауза. За мен това не е така, категоричен бе Райчев.
„На 23-тата година от свободата в тази страна всяко куче може да направи социологическо изследване. Няма нищо по-лесно от това в наше време, стига да имаш пари“, заяви той. Тънкостите на професията е как разбираш получените цифри, какви въпроси задаваш, какви капани си заложил, обясни Райчев. Майсторлъкът на социолога не е толкова в събирането на данни, а в тълкуването и умението да види числата, категоричен бе той. При сериозните агенции проблемът е в евтинджоса, който се отразява на предизборните прогнози, смята социологът.
Например ГЕРБ не са разположени равно в различните етажи на обществото, достатъчно е чисто и просто да заобиколиш селата, което става по естествен път в едно телефонно изследване, за да получиш изкривени данни, добави Райчев.
На въпроса лъжат ли социолозите отговорът е като при всяка друга професия - едни лъжат и се късат, други се опитват да бъдат почтени, заяви социологът Кольо Колев. Дълбокото ми убеждение е, че както лозунгът, че са маскари всички политици, не е верен, така и не е верен по отношение на всички социолози. По думите на Колев няма никакво съмнение, че електоралните проучвания влияят, иначе нямаше социолозите да бъдат ухажвани в предизборните периоди, нямаше да им се предлагат сериозни пари, за да накланят везните.
Става въпрос за между 6% и 10% конформни избиратели, които ще гласуват не за когото искат, а който ще победи, поясни тезата си социологът. „Така че ако се създаде впечатление, че някой ще победи, то нароченият победител обикновено привлича тези гласове. Това е и целта на занятието, поради което някои много тайствени изследвания и резултати са подемани именно тези 6%“, разясни той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар