Translate

понеделник, 8 април 2013 г.

Стволовите клетки, извлечени от зъбна пулпа, могат да помогнат в редица неврологични и сърдечно съдови заболявания



Родителите, които са пропуснали да съхранят стволови клетки на децата си от плацента, получават втори шанс и могат да се възползват от революционната услуга извличане на стволови клетки от пулпата на млечен зъб, когато те се сменят между 5 и 13- годишна възраст, заяви д-р Венелин Алексиев, първият дентален лекар в страната, обучен да изолира стволови клетки по новата технология.
Преди да бъде извършена процедурата, която е абсолютно безболезнена, е необходим преглед и рентгенография. Зъбът не   трябва да е много разклатен, не бива да е инфектиран, трябва да е без кариес и със запазен корен. От един млечен зъб могат да се изолират между 10 и 100 хиляди мезенхимни /тъканно-регенериращи/ клетки.  Подходящи за целта са три групи зъби (1,2 и 3) или общо 12 на брой. Преди да бъде извършена процедурата, с местна упойка, тя се  обявява в Агенцията по трансплантации. Съхранението на стволови клетки, извлечени от пулпата на млечен зъб, е за период от 20 години. За да е сигурен успехът, специалистите препоръчват екстракция на две зъбчета, защото пулпата на едно зъбче води до съхранение на една проба биологичен материал за приложение. Медицинската логика води до това, че колкото повече материал е наличен, толкова повече са терапевтичните приложения.След процедурата зъбът се поставя в специален съд и се транспортира до съответната тъканна банка. Цената за съхранение на един млечен зъб за 20 години е 3500  лв.. У нас към момента има 64 случая на изолация на стволови клетки от млечни зъби и два - от  мъдреци.
Важно е да се знае, че стволовите клетки, извлечени от мъдреци, възстановяват черния дроб, а тези от млечни зъби регенерират нервната, сърдечната, костната и мускулната система на организма, поясни д-р Алексиев.
Към момента лечението на заболявания чрез регенерация на тъкани от мезенхимни стволови клетки е най-новото и бързо развиващо се направление в съвременната медицина.
Административният директор на тъканна банка "Биохеленика" Галина Стоева призова държавните органи бързо да намерят законодателно решение за невъзпрепятстване на терапията със мезенхимни стволови клетки у нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар