Translate

неделя, 7 април 2013 г.

Чувствата на децата трябва да се уважават


В източната философия дисбалансът в петата чакра, която е и отговорна за комуникацията,  се отразява върху функцията на щитовидната жлеза. Проблеми с нея имат най-вече тези хора, които са прекалено чувствителни, горди и не споделящи нищо с никого т. е. тези, които  преглъщат и таят в себе си  всичко-болка,  скръб, възмущение, унижение, гняв и др.
Неизказани емоции и отрицателни чувства,  влияе и на функцията на щитовидната жлеза, и може да ни разболеят. Ето защо проф. Аджит Кулкарни съветва родителите да не общуват с децата си само на елементарното битово ниво, а да бъдат техни приятели, пред които децата свободно, без страх си да споделят,  да изразяват чувства и мисли.
"Ако ги възпитаваме да са послушни, тихи, да не дават емоционален израз преживяванията си, рискуваме да потиснем техния естествен стремеж за комуникация.Трябва да ги изслушваме и да уважаваме техните чувства ", подчерта той.
От изключителна важност е да им се създаде сигурна среда, в която да се чувстват комфортно, сигурно и спокойно, тъй като именно петата чакра (Vissuddha) е отговорна за енергията на комуникацията, себеизразяването и креативността. Активира се в периода между 7-мата и 12-тата година от развитието на детето. Така че първите години в училищна среда и общуването ни с децата са в основата на добрия баланс между емоциите и тяхното преживяване и изразяване.Но не бива да се залита и в обратната посока-измамно високо развито его-"знае най-добре", "може го най-добре", защото нереалистичните очаквания водят до срив и агресия.
Седем са главните чакри, които отговарят/съответстват на определени органи в човешкия организъм. 
Петата чакра има син цвят. А хората, при които тя е добре развита са чисти, честни, както се казва прозрачни като вода в комуникациите си.
Проф. Кулкарни съветва всички, които искат да я подобрят да съзерцават океана или просто картина в синьо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар