Translate

сряда, 10 април 2013 г.

Уникална за България операция при пациент с Паркинсон




За първи път у нас - дълбока мозъчна стимулация при пациенти с Паркинсонова болест



В България първата имплантация на електроди с цел дълбока мозъчна стимулация при пациент с Паркинсонова болест бе извършена от неврохирургичен екип на УМБАЛ “Свети Иван Рилски” на 09.04.2013 г..
В екипа освен д-р Красимир Минкин, д-р Калоян Габровски участва и консултантът от
Унгария неврологът Золтът Чадаид, който е присъствал на над 150 подобни имплантации.
Операцията е резултат от продължителна подготовка на оперативния екип и е възможна благодарение на високотехнологичното оборудване на Клиниката по Неврохирургия в болницата. Най-голямото предизвикателство, освен самата интервенция, бе и  закупуването на импланта за дълбока мозъчна стимулация на цена 20 000 евро, благодарение на дарителска инициатива.
Самата оперативна интервенция  продължи около девет часа. 48 годишният пациент е от  Червен Бряг и страда от заболяването вече 10 години. В момента той се чувства добре и се възстановява. Лекарският екип дава голяма надежда, тъй като физическото му състояние се очаква да  се подобри с над 70% и да  има свобода на движението и сам са успява да извършва ежедневните си дейности.
От болницата изразиха надежда да се приеме програма за осъществяване на дълбока мозъчна стимулация в и да бъдат поето от НЗОК закупуването на поне 10-15 импланта годишно.
  ------


Първата дълбока мозъчна стимулация при човек с цел лечение на Паркинсонов синдром е осъществена през 1987 г. във Франция. Методът се състои в имплантиране на електроди в дълбоко разположени мозъчни ядра и постоянното стимулиране на тези ядра посредством  подкожно разположен генератор на електрически импулси. Дълбоката мозъчна стимулация постепено се утвърждава като основен метод на лечение не само при пациенти с напреднала Паркинсонова болест, но вече и при пациенти в началния стадий на заболяването.
В момента по света им над 100 000 пациенти с имплантирани дълбоки мозъчни стимулатори.


  -------
Паркинсоновата болест засяга 0,15% от населението по света, но за хората над 55 години честотата нараства два пъти - на 1%. В България няма точен регистър на пациентите с Паркинсонова болест, но се предполага, че броят им е около 12 000. Обикновено антипаркинсоновите медикаменти имат задоволителни резултати през първите 5 години от лечението. Но след това ефектът им започва да се изчерпва и постепенно се достига до тежка инвалидизация и загуба на самостоятелност на пациентите.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар