Translate

понеделник, 8 април 2013 г.

Управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков: 40 млн. лв. не могат да се скрият като баничка




Отнасянето в съда на въпроса с 40-те милиона лева от над събрани здравни вноски е най-правилното ре­шение, каза  уп­равителят на НЗОК д-р Пла­мен Цеков, във връзка заведеното дело от БЛС и  казуса за използването на тези пари за други цели.
Според него така пред магистратите ще зас­танат експерти, които "ясно и аргументирано ще обяснят това, за да се сложи веднъж и завинаги край на този въпрос, по който лич­но за него няма никаква драма."
"Можете ли да допуснете, че 40 милиона могат да бъдат скрити като една баничка. Това няма
как да стане. НЗОК е обществена институция и подлежи на контрол от всички оторизирани държавни органи и няма как никой от касата да злоупотреби с тези средства. Аз имам усещането, че това е внушението, което се опитва да се направи. В закона ясно е разписано, че можем да харчим това, което се гласува от Народното събрание като бюджет. Всичко, което е над събрано, може да се харчи с разрешение на надзорния съвет. Това се случи миналата година -10 млн. ни бяха необходи­ми, разплатихме с тези средства. Останалите средства ос­тават в счетоводния баланс на касата, но ние нямаме за­конното право да го пипаме. Тоест имаме ги парите, те са там по сметка на НЗОК, но ние няма как да ги харчим. Об­ясних го няколкократно", каза още Цеков. 
Той  заяви, че споделя идеята НРД да се сключва за срок от 5 години.
"Плюсовете са, че няма всяка година да губим по 2 месе­ца и да препрочитаме стари текстове, да се питаме трябва ли те да останат, или не, след като е категорично ясно, че те трябва да бъдат там. Трябва да се правят анекси към точно определени моменти, защото всяка година има нещо ново, нещо специфично", поясни управителят на НЗОК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар