Translate

понеделник, 8 април 2013 г.

У нас едва 20-25% от хората с ХОББ се лекуват


Преките разходи за лечение на ХОББ в ЕС са 38.6 милиарда евро годишно

Близо половин милион българи са със заболяването  хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), но голяма част от тях не са диагностицирани и не знаят това. Едва  80 хиляди от тези болни или 20-25% се лекуват. Една трета от пушачите  развиват ХОББ. 25% от болните с това заболяване обаче са непушачи, съобщи доц. Явор Иванов, председател на Българското дружество по белодробни болести. 
50% от подрастващите пък пушат, което е изключително обезпокоително, а всеки пети, болен от ХОББ развива рак на белия дроб, каза той. 
Според изследване, проведено сред 471 ученици на 18 г. в Стара Загора , 48% от тях са пушачи, което означава, че ако те не спрат цигарите навреме, след години повечето от тях ще развият и ХОББ.
Сред рисковите фактори за развиване на заболяването освен тютюнопушенето са още и  генетичната предизпозиция, битовото замърсяване при използването на биогорива за домакински нужди, замърсен въздух, инфекциите и др..
Симптомите на ХОББ са задух, хронична кашлица и продукция на храчки. При пациентите с това заболяване често са налице и хрипове, напрежение в гръдния кош, умора и загуба на тегло. Но  въпреки сериозността си болестта остава неразпозната и първоначалните симптоми се приемат за нормални – например т.нар. “пушаческа кашлица”.
Очаква се до няколко години ХОББ да бъде една от трите причини за смърт в световен мащаб след сърдечно-съдовите и мозъчните заболявания, и травматизмът.
Преките разходи за лечение на ХОББ в ЕС са 38.6 милиарда евро годишно. В САЩ те възлизат на 29.5 млрд. долара, а индиректните - 20.4 млрд. В най-голяма степен това се дължи на факта, че обикновено заболяването се лекува, когато е в напреднал стадий, заяви доц. Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни болести във ВМА.
По думите му електронните цигари са "измама", тъй като съдържат никотин и други канцерогенни вещества и рискът от развитие на онкологично заболяване е същият, както и при пушене на обикновени цигари.
Доц. Костов изрично уточни, че никой не контролира дали електронните цигари съдържат точно толкова никотин,  колкото е указан на опаковката им. По думите му и при тях е налице реална опасност от пристрастяване.
У нас в момента по здравна каса се лекуват 76 000 пациенти с ХОББ. 
Специалистите посочиха като основен проблем, освен липсата на своевременна диагностика,  недофинансирането на клиничните пътеки за белодробните заболявания, както и липсата на кислородолечение за болните от ХОББ, което да се заплаща от НЗОК.
Те напомниха, че тази  терапия удължава живота им средно от 3 до 5 години.

------
ХОББ засяга около 1% от населението в света от всички възрастови популации и 6-10% от населението над 40-годишна възраст. Последните данни сочат, че от заболяването страдат 210 млн. души в целия свят. Освен това има и тенденция за повишаване на честотата на болестта.
Статистиката сочи, че 90% от смъртните случаи, причинени от ХОББ, настъпват в страни с нисък и среден доход, в които няма ефективно разработени и действащи стратегии за превенция и контрол на заболяването.

За развиващите се страни, към които спада и България, в които пациентите с ХОББ се диагностицират в много напреднал стадий или след получаване на отежняващи злокачествени заболявания вследствие на ХОББ, икономическите разходи, свързани със загубата на трудоспособност на населението и нуждата от неговите близки, които да му оказват съдействие, оставайки си у дома, са огромни и възлизат на много по-сериозни суми, от тези отделени от държавния бюджет за лекарства и болнична помощ. Освен ХОББ, често при тези пациенти са налице редица придружаващи заболявания, като сърдечносъдови и скелетно-мускулни заболявания, захарен диабет, остеопороза, рак на белия дроб и др., които допълнително утежняват здравния статус на пациентите.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар