Translate

вторник, 26 март 2013 г.

Доц.Татяна Бенишева е председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти



Служебното правителство одобри Устройствения правилник на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти и на неговата администрация, както и избра ръководния му състав, съобщи пресслужбата на кабинета.
Съветът е колегиален орган и ще има 45 служители, в това число председател и шестима членове, от които трима са лекари или магистър-фармацевти, двама юристи и двама икономисти, всички със стаж по специалността не по-малко от 5 години.
Той е със статут на държавна комисия и е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на здравеопазването. Съгласно разписаните функции съветът ще утвърждава и регистрира цените на медикаментите, включени в Позитивния лекарствен списък. За членове на Националния съвет са избрани доц. Илко Гетов, доц. Александра Савова, Мария Василева, Силвия Терезова, Боряна Видева, Димитрина Апостолова.
За председател е избрана доц.Татяна Бенишева. Тя е завършила Медицинския университет в София, със специалност хуманна медицина, притежава магистърска степен по лекарствени регулации и подходи към Университета в Бон, Германия, както и магистърска степен по обществено здраве. Има над 10 години стаж по специалността. В периода 2000-2004 г. е била заместник-председател на Комисията по цени към Министерския съвет и член на Комисията по Позитивен списък. Тя е и бивш директор на дирекция „Лекарствена политика" в Министерството на здравеопазването. В момента е преподавател и заместник-декан при Медицинския Университет - София, Факултет по обществено здраве.
Владее руски, немски и английски език.
Служебният кабинет отпусна и нови 10 щатни бройки за нуждите на Изпълнителната агенция по лекарствата. В НЗОК на мястото на напусналия подуправител Марияна Василева временно застава д-р Светлана Райчева, която от години в НЗОК и познава институцията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар